Με ισχυρό μήνυμα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, ολοκληρώθηκαν εκπαιδευτικές ημερίδες, με συμμετοχή ιατρών από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης, σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Κύπρου (στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας), στο πλαίσιο της εκπαίδευσης σε εθνικό επίπεδο για την άμεση και πολυθεματική αντιμετώπιση των περιστατικών αιμοσφαιρινοπαθειών.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Οι εκπαιδευτικές ημερίδες είχαν θέμα «Πολυθεματική & Επείγουσα Κλινική Διαχείριση των Αιμοσφαιρινοπαθειών» και υλοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών (ΕΕΘΛΑ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεχούς επιμόρφωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που διαχειρίζεται επείγοντα και σύνθετα κλινικά περιστατικά.
Ενίσχυση ετοιμότητας και ενιαίων προτύπων φροντίδας
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου, σύγχρονου πλαισίου αντιμετώπισης για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία σε Παγκύπρια βάση. Μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση, οι επαγγελματίες υγείας ενισχύουν την ετοιμότητά τους, υιοθετώντας κοινά πρωτόκολλα, συντονισμένες διαδικασίες και πολυθεματικές προσεγγίσεις που βελτιώνουν άμεσα την ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς.
Διεθνής συμμετοχή και υψηλού επιπέδου επιστημονικές εισηγήσεις
Σειρά διακεκριμένων επιστημόνων από Κέντρα Αναφοράς Αιμοσφαιρινοπαθειών της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου — μεταξύ των οποίων οι Δρ. Σοφία Ντελίκου, Δρ. Μαρία Δημοπούλου, Δρ. Χρήστος Σαββίδης, Δρ. Ευθυμία Βλαχάκη, Δρ. Ηλιάνα Μάνη και Δρ. Πέρλα Ελευθερίου — μαζί με Κύπριους ειδικούς από τις Κλινικές Θαλασσαιμίας των τριών νοσοκομείων, παρουσίασαν επικαιροποιημένα δεδομένα, σύγχρονες θεραπευτικές πρακτικές και πρωτόκολλα επείγουσας αντιμετώπισης.
Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου: «Η εκπαίδευση είναι θεμέλιο της ποιοτικής φροντίδας»
«Η πρόοδος στη διαχείριση των αιμοσφαιρινοπαθειών προϋποθέτει τη λειτουργία οργανωμένων, συντονισμένων και επαρκώς εκπαιδευμένων ομάδων, βάσει κοινών πρωτοκόλλων και σαφών διαδικασιών», ανέφερε, μιλώντας στο DailyPharmaNews η Πρόεδρος της ΕΕΘΛΑ και Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, και πρόσθεσε:
«Οι Ημερίδες αποτέλεσαν έναν ουσιαστικό χώρο επαγγελματικής εξέλιξης και επιστημονικής ανταλλαγής, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη ισχυρότερες διεπιστημονικές ομάδες φροντίδας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για το υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεων και τη συμμετοχή τόσο των κυπριακών κλινικών όσο και των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η ΕΕΘΛΑ παραμένει σταθερά δεσμευμένη σε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τα Κέντρα Θαλασσαιμίας, εξασφαλίζοντας για κάθε ασθενή ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα, αντάξια των διεθνών προτύπων».
Οι συζητήσεις στις Ημερίδες κάλυψαν κρίσιμα κλινικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων:
· πολυθεματικές προσεγγίσεις για χρόνια και επείγοντα περιστατικά,
· βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης σε επίπεδο ΤΑΕΠ,
· συντονισμένη φροντίδα σε ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων,
· επικαιροποιημένα πρωτόκολλα σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Εθνικός συντονισμός για την ποιότητα φροντίδας
Η συνεργασία ΟΚΥπΥ–ΕΕΘΛΑ αποτελεί κρίσιμο θεμέλιο για την ανάπτυξη ενιαίων κατευθυντήριων οδηγιών και προτύπων ποιότητας. Η εφαρμογή τους σε όλη την Κύπρο διασφαλίζει ότι οι ασθενείς με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες λαμβάνουν συνεχή, ασφαλή και υψηλής ποιότητας φροντίδα, με βάση τα διεθνή δεδομένα.

