Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Παρόλο που οι γιατροί συνιστούν όλο και περισσότερο την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι για τη διαχείριση ασθενών με υπέρταση, πολλές από τις συσκευές μέτρησης είναι πολύ ανακριβείς για να είναι χρήσιμες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας μικρής μελέτης.
Περίπου στο 70% των περιπτώσεων, οι ενδείξεις στο σπίτι είχαν απόκλιση της τάξης των 5 mmHg, κάτι που θεωρείται κλινικά σημαντικό, λένε οι ερευνητές.
Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση «είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Jennifer Ringrose του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.
«Επειδή οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν στους κλινικούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι είναι ακριβείς», δήλωσε η Ringrose.
Η ίδια και οι συνάδελφοί της έλεγξαν την ακρίβεια των συσκευών παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης που χρησιμοποιήθηκαν από 85 ασθενείς και πέρασαν από τεστ διάφορα είδη συσκευών μέτρησης διαφορετικών εταιρειών, άλλες που είχαν λάβει επίσημη έγκριση κυκλοφορίας και άλλες που δεν είχαν λάβει.
Κάθε ασθενής μετρήθηκε από δύο παρατηρητές ταυτόχρονα, οι οποίοι έκαναν συνολικά εννέα μετρήσεις της πίεσης του αίματος εναλλάξ με τη συσκευή που χρησιμοποιείται στο σπίτι και μια τυποποιημένη μανσέτα που χρησιμοποιείται σε ιατρείο.
Όπως είναι γνωστό, η πίεση του αίματος μετράται με δύο αριθμούς: Συστολική πίεση όταν η καρδιά αντλεί αίμα και διαστολική πίεση όταν η καρδιά βρίσκεται ανάμεσα σε κτύπους. Η αρτηριακή πίεση κάτω από 120 mmHg συστολική / 80 mmHg διαστολική θεωρείται υγιής. Η πίεση πάνω από 140/90 mmHg θεωρείται υψηλή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές στο σπίτι κατέγραφαν πιο συχνά λάθος τη συστολική πίεση. Σε ένα ποσοστό 54% των ασθενών, η μέτρηση αυτή διέφερε κατά 5 mmHg από την επαγγελματική συσκευή. Σε ένα 20%, διέφερε κατά 10 mmHg και σε ένα 7% ήταν μακριά από 15 mmHg ή περισσότερο. Για τη διαστολική πίεση, ίσχυε το ίδιο, με τα αντίστοιχα ποσοστά να κυμαίνονται στο 31%, στο 12% και στο 1% των ασθενών.
Το μέγεθος του βραχίονα και το φύλο ήταν οι κύριοι παράγοντες απόκλισης της πρόβλεψης της συστολικής αρτηριακής πίεσης, με τους άνδρες να έχουν συνήθως μεγαλύτερη διαφορά, κατέληξαν οι ερευνητές. Επίσης, η μεγαλύτερη ηλικία, η μεγαλύτερη περιφέρεια του βραχίονα, ο σκληρός σχεδιασμός της μανσέτας της συσκευής και τα παλαιότερα μοντέλα συσκευών συνδέονται με την απόκλιση από τις πραγματικές τιμές της διασταλτικής πίεσης του αίματος.
Η ηλικία και η ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων, για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική διαφορά εάν οι μετρητές πίεσης του αίματος δε βαθμονομηθούν ειδικά για τον ασθενή που τoυς χρησιμοποιεί, γράφουν οι ερευνητές της μελέτης στο American Journal of Hypertension.
«Μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό λάθος, ακόμη και σε συσκευές που έχουν εγκριθεί σε μια μελέτη επικύρωσης», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης Δρ Raj Padwal του Ινστιτούτου Καρδιάς Mazankowski στην Αλμπέρτα.
«Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η δυσκολία να μελετήσουμε γιατί προκύπτουν ανακρίβειες επειδή ο αλγόριθμος που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές για τον προσδιορισμό της αρτηριακής πίεσης διατηρείται μυστικός από κάθε εταιρεία», δήλωσε ο Padwal.
Η ερευνητική ομάδα προτείνει να δημιουργηθεί ένας νέος κοινός τρόπος ελέγχου των οικιακών συσκευών, τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς, για την περίπτωση που υπάρχει ανάγκη.
«Πρώτα από όλα, οι ασθενείς θα πρέπει να αγοράζουν εγκεκριμένες συσκευές και να χρησιμοποιούν τη σωστή μανσέτα αλλά και εμείς οι ακαδημαϊκοί ερευνητές και οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να φτιάξουμε πιο ακριβείς συσκευές», δήλωσε ο Δρ Padwal.