Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που βγήκαν και φώναξαν για το θέμα των σημαντικών επιβαρύνσεων που ξαφνικά είδαν οι πολίτες να έχουν στην τσέπη τους με την εφαρμογή του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, όχι μόνο προχώρησε άμεσα στο να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφασή του για επιβολή πλαφόν στις ανατιμήσεις των γενοσήμων αλλά επιπλέον έδειξε ότι υπολογίζει πολύ στη συνεργασία τους με δεδομένο το σημαντικό τους ρόλο στο σύστημα υγείας, αφού αποτελούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την πρώτη πόρτα εισόδου για τους πολίτες σε αυτό.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
«Η λογική η δική μου ως υπουργός είναι ότι λάθη μπορεί να γίνονται, πάντα μπορεί να γίνονται λάθη, το θέμα είναι να είσαι πάντα γρήγορος να τα διορθώνεις». Με αυτή τη φράση ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τέλος στο σήριαλ που δημιουργήθηκε από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εκδόθηκε στο τέλος του 2023 και το οποίο με τις νέες ασφαλιστικές τιμές –κι αφού υπήρξε στις 9 Φεβρουαρίου και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μέσα από την οποία οριστικοποιήθηκε και ο νέος Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων (η γνωστή «Θετική Λίστα Φαρμάκων»), όπου αναφέρεται επακριβώς η λιανική τιμή ενός σκευάσματος και η τιμή αποζημίωσής του- οδήγησαν τον κόσμο να διαμαρτύρεται στους φαρμακοποιούς βλέποντας ξαφνικά ότι θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πολύ βαθύτερα.
Τη στιγμή που έλεγε αυτά τα λόγια ήδη είχε δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση (Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων) που έκανε πράξη την υπόσχεσή του λίγες ώρες νωρίτερα ότι θα μπει πλαφόν 3 ευρώ στις ανατιμήσεις των γενοσήμων.
Μάλιστα σε σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας για το εν λόγω θέμα ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί αναλυτικά το τι συνέβη και γιατί τελικά κατέληξε στο πλαφόν των 3 ευρώ (δες εδώ).
Όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν έμεινε μόνο στη διόρθωση του λάθους που παραδέχτηκε ότι έκανε.
Ευχαρίστησε δημόσια τους φαρμακοποιούς που φωνάξανε μεταφέροντας ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες των πολιτών.
«Είχαν δίκιο οι φαρμακοποιοί που φωνάξανε! Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Βαλτά με τον οποίο είχα μία συνεργασία αμέσως για να βρούμε λύση στο θέμα και ο οποίος πράγματι με ενημέρωσε αμέσως για το πρόβλημα στις οριακές περιπτώσεις αλλά και τον κ. Λουράντο (σ.σ. τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής) ο οποίος επίσης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις» ανέφερε ο Υπουργός στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.
Στη συνέχεια δε έκανε κι ένα βήμα παραπάνω δείχνοντας ότι υπολογίζει πολύ στη συνεργασία με τους φαρμακοποιούς που έχουν ακριβώς αυτή τη δυνατότητα να έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τους πολίτες ως επιστήμονες του φαρμάκου με σημαντικό ρόλο στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Και ο τρόπος που εκφράστηκε δείχνει πως έχει σκεφτεί πολύ καλά την αξία αυτού του ρόλου και των δυνατοτήτων των φαρμακοποιών στο προβληματικό σύστημα της ΠΦΥ στη χώρα μας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να συνδέσω τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας με πολύ στενότερη συνεργασία και ενεργό ρόλο των φαρμακείων στις παροχές δημόσιας υγείας». Και συνέχισε με δύο σημαντικότατες παρεμβάσεις: «Θα βάλουμε μετά από συνταγογράφηση το εμβόλιο του COVID στα φαρμακεία –ετοιμάζουμε ειδική διάταξη, το ξέρει ο κ. Πρόεδρος (σ.σ. ο Απόστολος Βαλτάς). Επίσης θέλω να ξεκινήσω έναν διάλογο -δεν έχω καταλήξει στο σχήμα ακόμη, έχουμε κάποιες σκέψεις στο Υπουργείο Υγείας- για να δούμε πώς μπορούμε κάποια από τα ΦΥΚ (σ.σ. Φάρμακα Υψηλού Κόστους) τα οποία σήμερα τα παίρνουμε μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να μπορεί, εάν το θέλει ο ασθενής, να τα παίρνει και από το φαρμακείο της γειτονιάς του διότι πρέπει να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου». Σημείωσε ότι «οι φαρμακοποιοί μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο όπλο «στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, κι αυτό λόγω του μεγάλου δικτύου των φαρμακείων που είναι απλωμένο σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, όπου δεν υπάρχουν άλλες υγειονομικές δομές.
Και δεν είναι μόνο στα εμβόλια κατά της COVID και στα ΦΥΚ που ο κ. Γεωργιάδης θέλει να εμπλακούν τα φαρμακεία. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο κ. Πρόεδρε και σε διάφορες άλλες ιδέες να εμπλέξουμε τα φαρμακεία περισσότερο στην παροχή υπηρεσιών για τη διευκόλυνση των ασθενών».
Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Βαλτάς, αφού άκουσε τα όσα είπε ο Υπουργός και δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί είναι ανοικτοί στα θέματα της πρόληψης, θα συμβάλλουν σε αυτό και ήδη συζητούν με τα στελέχη του Υπουργείου, επανήλθε στο ζήτημα των γενοσήμων και τόνισε ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται με το υπάρχον σύστημα, όπου, «εάν ο γιατρός», όπως είπε, «μου “κλειδώσει” το γενόσημο, δεν δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα να επιλέξει το φθηνότερο. Δεν είναι δυνατόν να επιλέξει ο γιατρός το γενόσημο φάρμακο και να το “κλειδώσει” να “κλειδώσει” την εμπορική ονομασία διότι τότε οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι που ξέρετε πόσο μετράνε το ευρώ θα ‘έχουν το πρόβλημα να τους επιβάλλουμε τη διαφορά που θα προκύψει. Η λύση είναι να μην “κλειδώνονται” τα γενόσημα (σ.σ. με τη συνταγογράφηση με τις εμπορικές τους ονομασίες) από τους γιατρούς» .
Στο αίτημα αυτό ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «υπάρχει ένας αντίλογος ότι μπορεί ένας γιατρός –κι εγώ δεν θέλω να επεμβαίνω στις ιατρικές αποφάσεις- να κρίνει ότι για τον συγκεκριμένο ασθενή το σωστό φάρμακο είναι αυτό. Εγώ δεν θέλω να καταργήσω και τον ρόλο του γιατρού γιατί ο γιατρός είναι το κεντρικό πρόσωπο της θεραπείας». Διευκρίνισε βέβαια ότι ο γιατρός «δεν μπορεί να γράφει σε όλες τις συνταγές του εμπορική ονομασία. Μπορεί να γράφει σε κάποιες».
Σε σχέση με το θέμα αυτό πάντως ο κ. Βαλτάς υπενθύμισε στον Υπουργό Υγείας ότι με το κλείδωμα της εμπορικής ονομασίας ενός φαρμάκου που έχει λήξει η πατέντα του ο φαρμακοποιός χωρίς να φταίει –αφού δεν μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή στο να πάρει κάποιο οικονομικό γενόσημο- πληρώνει χαράτσι. Το θέμα είναι λιγότερο οικονομικό και περισσότερο ηθικό αφού τελικά αυτό το μέτρο είχε επιβληθεί ως προσωρινό το 2018 κι όμως από τότε δεν έχει καταργηθεί, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Σε αυτό το αίτημα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ναι μεν έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί αλλά πριν προχωρήσει σε κάποια διορθωτική κίνηση θα πρέπει να δει ποιο είναι το κόστος της αλλαγής (4,8 εκατομμύρια σύμφωνα με τον κ. Βαλτά). Δήλωσε πάντως ότι έχει κατατεθεί ως αίτημα και το Υπουργείο το εξετάζει.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο κ. Βαλτάς πρόβαλε ως αίτημα του κλάδου τη στήριξη των μικρών φαρμακείων στην περιφέρεια υπενθυμίζοντας ότι «κάποτε ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι τα μικρά φαρμακεία σε άγονες περιοχές πρέπει να στηριχθούν οικονομικά γιατί εκεί δεν υπάρχει γιατρός, μόνο ο φαρμακοποιός».