Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλείται όταν νευρώνες του εγκεφάλου εκπέμπουν μη φυσιολογικά σήματα. Κλινικά εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις που μπορεί να συνοδεύονται από έντονους σπασμούς, απώλεια ελέγχου, μυϊκές συσπάσεις και απώλεια συνείδησης.
Οι επιληπτικές κρίσεις συνήθως διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από πέντε λεπτά) και σταματούν από μόνες τους. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μια κρίση μπορεί να διαρκέσει πάνω από πέντε λεπτά ή να συμβούν πολλαπλές κρίσεις χωρίς χρόνο ανάκαμψης στο ενδιάμεσο. Η κρίση αυτή ονομάζεται «επιληπτική κατάσταση» και για να αντιμετωπιστεί είναι αναγκαία η επείγουσα παροχή ιατρικής βοήθειας ή/και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας υπάρχουν 10 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε ένα άτομο που έχει πάθει επιληπτική κρίση:
- Δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας.
2. Χρονομετρήσουμε την κρίση.
3. Απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραύματα.
4. Χαλαρώσουμε τα ρούχα και βγάζουμε τα γυαλιά ή την οδοντοστοιχία, αν φοράει.
5. Βάζουμε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι π.χ. σακάκι.
6. Γυρίζουμε (μετά την κρίση) τον ασθενή σε πλάγια θέση για να μην καταπιεί ενδεχόμενα εμέσματα.
7. Μετά την κρίση, παραμένουμε κοντά του για 15-20 λεπτά της ώρας και ελέγχουμε την αναπνοή και το χρώμα του.
8. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και δεν γνωρίζετε το άτομο που έπαθε κρίση, καλείτε κάποιον συγγενή ή φίλο του για να το βοηθήσουν, σε περίπτωση που δεν μπορεί να πάει σπίτι μόνο του.
9. Δείχνουμε κατανόηση μετά την κρίση και καθησυχάζουμε το άτομο.
10. Καλούμε ασθενοφόρο μόνο όταν το άτομο έχει τραυματιστεί ή η κύρια κρίση διαρκεί πάνω από 5 λεπτά ή εάν η κρίση επαναληφθεί ή εάν υπάρχει πρόβλημα με την αναπνοή του.
Η αναπνοή σχεδόν πάντα επανέρχεται αυτόματα μετά από μια κρίση. Αν ο ασθενής δεν αναπνέει, αυτό σηματοδοτεί επιπλοκή της κρίσης, που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα έλλειψης δυνατότητας αναπνοής, καρδιακής προσβολής ή χτυπήματος στον λαιμό. Σε αυτές τις ασυνήθιστες περιστάσεις πρέπει να αρχίσει αμέσως CPR (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη).
Τι δεν πρέπει να κάνουμε :
- Να μετακινήσουμε το άτομο, εκτός εάν κινδυνεύει.
- Να περιορίσουμε τις κινήσεις του.
- Να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το στόμα.
- Να προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιο αντικείμενο στο στόμα.
- Να του δώσουμε κάτι να πιει.
- Να προσπαθήσουμε να κάνουμε τεχνητή αναπνοή, εκτός από τη σπάνια περίπτωση που ο ασθενής δεν αναπνέει μετά την κρίση.