Γ. Καπετανάκης: Πρόθυμη η ΕΛΛΟΚ να αναπτύξει δράσεις και συνεργασία με το υπ. Υγείας.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά ξεκινά στη χώρα μας ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, στον γενικό πληθυσμό και η έγκαιρη ανίχνευση παίζει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό που όμως είναι σημαντικό και πρέπει η Πολιτεία να επενδύσει, είναι στο πώς θα γίνουν τα επόμενα βήματα, αφού πρώτα φτάσει στον πολίτη το sms. Δηλαδή είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αξιοποίηση αυτού του προγράμματος και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του. Τα παραπάνω δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης, με αφορμή την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνο Παχέος Εντέρου την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εστάλησαν περισσότερα από 1,4 εκατ. sms για δωρεάν προληπτικούς ελέγχους, σε πολίτες 50-69 ετών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω». Εμείς ως εκπρόσωποι των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο σε όλη τη χώρα, είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε δράσεις και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για την προώθηση του μηνύματος και την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, τονίζει ο κ. Καπετανάκης για να επισημάνει στη συνέχεια: «Από τους 100 που έλαβαν το sms, πόσοι αλήθεια θα σπεύσουν να προμηθευτούν το self- test από τα φαρμακεία, με το οποίο γίνεται εκτίμηση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου; Έτσι ώστε στη συνέχεια σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο πολίτης να επισκεφθεί γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση, και αμέσως μετά να γίνει παραπομπή για διαγνωστική κολονοσκόπηση;».
Απαραίτητες οι εκστρατείες ενημέρωσης και η αξιολόγηση των προγραμμάτων
Αντίστοιχη ανάγκη ευαισθητοποίησης εντοπίζεται και στον προσυμπωματικό έλεγχο καθώς και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ. «Θα πρέπει να αναπτυχθούν εκστρατείες ενημέρωσης από το υπουργείο, να αξιοποιηθούν επαγγελματίες υγείας, όπως πχ επισκέπτες υγείας που παίζουν ένα κομβικό ρόλο σε όλο αυτό, και να υπάρχει συντονισμένη δράση μαζί με την Κοινωνία των Πολιτών. Θα πρέπει να συνδράμει βεβαίως η επιστημονική κοινότητα, οι ειδικότητες που έχουν άμεση σχέση και να προωθήσουν το μήνυμα στους πολίτες, να τους εξηγήσουν την αναγκαιότητα αυτών των εξετάσεων. Επίσης θα πρέπει να αξιολογείται η αποδοτικότητα των προγραμμάτων, προκειμένου να μπορεί η Πολιτεία να προβεί έγκαιρα σε κατάλληλες προσαρμογές». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προλαμβάνω» έχουν αποσταλεί περισσότερα από 1,4 εκ. παραπεμπτικά για διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για εξέταση test pap σε γυναίκες 21-29 και για μοριακό τεστ HPV DNA σε γυναίκες 30-65. Τα SMS αποστέλλονται σταδιακά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν διεθνή πρότυπα. Οι δικαιούχοι όλων των προληπτικών εξετάσεων λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, δωρεάν, εύκολα και γρήγορα. Η έκδοση παραπεμπτικών που αφορά στο πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη και για το πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου ως τα τέλη του μήνα.
«Προλαμβάνω» και για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται να ξεκινήσει, πάλι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Προλαμβάνω», και το Πρόγραμμα για πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακού κινδύνου, το οποίο αφορά 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς επίσης και επίσκεψη σε ιατρό για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Αξίζει να τονιστεί ότι το Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω» σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου.