Γενικά, συστήνεται περιορισμός ή αποφυγή τροφών που είναι πλούσιες σε πουρίνες κατά την διάρκεια της οξείας φάσης ή ακόμα και η μείωση χρήσης φαρμάκων όπου είναι εφικτό. Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Οξεία Φάση

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα (οξεία φάση ή ύφεση) τότε καλό είναι να αποφεύγεις τα τρόφιμα με υψηλό πουρινικό περιεχόμενο (100-1000mg πουρινικού αζώτου ανά 100g τροφής):

  • Σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, μύδια
  • Νεφροί, μυαλά, καρδιά
  • Χήνα, πέρδικα, παράγωγα κρέατος, ζωμός κρέατος
  • Αυγοτάραχο

Φάση Ύφεσης

Εάν πάσχεις από ουρική αρθρίτιδα, παρόλα αυτά βρίσκεσαι σε περίοδο ύφεσης τότε μπορείς να καταναλώσεις τρόφιμα με μέτριο πουρινικό περιεχόμενο (9-100mg πουρινικού αζώτου ανά 100g τροφής). Συνήθως επιτρέπεται να καταναλώνεις μέχρι 60-90g (1 μερίδα) κρέατος, ψαριού ή πουλερικών και ½ φλιτζάνι λαχανικών (1 μερίδα):

  • Κρέας, ψάρι, πουλερικά
  • Θαλασσινά (εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν στα τρόφιμα υψηλού πουρινικού περιεχομένου)
  • Λαχανικά, σπαράγγια, μανιτάρια, αρακάς, σπανάκι
  • Φακές, φασόλια

Τρόφιμα με αμελητέο Πουρινικό Περιεχόμενο

  • Ψωμί, κράκερς, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά
  • Βούτυρο, μαργαρίνη
  • Κέικ, μπισκότα, σοκολάτα, ζελέ, παγωτό, ζάχαρη, γλυκά
  • Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στα τρόφιμα μέτριου πουρινικού περιεχομένου) και φρούτα
  • Ελαιόλαδο, ελιές
  • Ξηροί καρποί
  • Αβγά, γάλα
  • Καφές, βότανα
  • Καρυκεύματα, αλάτι

Επιπλέον, συστήνεται:

  • Αυξημένη κατανάλωση υγρών (3lt/ημέρα)
  • Δίαιτα σχετικά αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και μειωμένη σε λίπος
  • Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα της μπύρας
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C ή χρήση συμπληρωματικού σκευάσματος
Share.
Exit mobile version