Πολλές είναι οι πιθανότητες να επιστρέψει κανείς από τις διακοπές με επιπλέον σωματικό βάρος, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Και παρόλο που η αύξηση μπορεί να φαίνεται  μικρή, τελικά μπορεί να είναι… μεγάλη.

Οι διακοπές παχαίνουν! Λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε. Μια σχετική μελέτη, ωστόσο, ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους η αύξηση αυτή του βάρους, παρόλο που συνήθως είναι μικρή, θα μπορούσε να κρύβει μελλοντικούς κινδύνους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 122 Αμερικανούς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, που πήγαν διακοπές, για χρονικό διάστημα μίας έως τριών εβδομάδων, μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Αυγούστου.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, στο 61% των συμμετεχόντων αυξήθηκε το σωματικό βάρος τους, κατά τη διάρκεια των διακοπών, με μέση αύξηση τα 317 γραμμάρια και το βάρος αυτό έτεινε να διατηρείται και μετά την επιστροφή στο σπίτι. Ορισμένοι, ωστόσο, αύξησαν το βάρος τους μέχρι 3 κιλά, ενώ άλλοι έχασαν.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της πρόσληψης βάρους ήταν η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, ιδιαίτερα από το αλκοόλ, με το μέσο αριθμό ποτών να αυξάνεται από 8 την εβδομάδα πριν τις διακοπές σε 16.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση του βάρους δεν είναι μεγάλη και γι? αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα: όταν παχαίνει κανείς από λίγο κάθε χρόνο, ανακαλύπτει κάποια στιγμή ότι έχει πάρει πολλά κιλά χωρίς να το έχει αντιληφθεί.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, σύμφωνα την Jamie Cooper, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Τροφίμων & Διατροφής, του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια. «Όταν ένας άνθρωπος παχαίνει κατά μισό ή ένα κιλό τον χρόνο και τα τρία τέταρτα αυτής της αύξησης συμβαίνουν στη διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών, μιλάμε για μια απότομη και σημαντική αύξηση του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η ίδια.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την θεωρία της «υφέρπουσας παχυσαρκίας», σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη μικρών ποσοτήτων βάρους σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στους ενήλικες, αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

«Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι αν δεν είναι σχολαστικοί με το ζύγισμα πριν και μετά τις διακοπές και συνήθως δεν προσέχουν την πρόσληψη βάρους κατά μισό κιλό. Δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει αυτό και αυτός είναι ο λόγος που δεν χάνουν βάρος μετά τις διακοπές», εξηγεί η Cooper. Οπότε, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behavior.

Share.
Exit mobile version