Στην σημερινή μας μάχη έχουμε τις αγαπημένες και λαχταριστές χυλοπίτες , φυσικά να αποτελούν το κομμάτι της παράδοσης , και απέναντι τους στην κατηγορία των trend έχουμε τα noodles.
🔸Οι παραδοσιακές χυλοπίτες φτιάχνονται συνήθως με αλεύρι , γάλα και αυγά , ως κύρια συστατικά.
🔹Τα noodles κυκλοφορούν με ποικίλα βασικά συστατικά , με πιο γνωστά το σιτάρι , το ρύζι και τα φασόλια. Υπάρχουν και τα noodles αυγού , τα οποία μοιάζουν περισσότερο με τα υπόλοιπα ζυμαρικά , όπως και με τις χυλοπίτες.
Τι παρατηρούμε από μια διατροφική σύγκριση μεταξύ τους;
🔺Αρχικά , η θερμιδική αξία των απλών noodles με τις χυλοπίτες δεν έχει μεγάλη διαφορά , είναι μόλις 30 θερμίδες στα 100g.
🔺Η μόνη διαφορά που εντοπίζουμε διατροφικά στα μακροθρεπτικά συστατικά είναι ότι οι χυλοπίτες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ακόμα μικρότερη διαφορά στην περιεκτικότητα των λιπαρών , όπου πάλι είναι περισσότερο αυξημένα στις χυλοπίτες.
🔺Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά , δηλαδή βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία , οι διαφορές που παρατηρούμε είναι αρκετά μικρές. Μερικές που ίσως αξίζει να αναφέρουμε είναι ο σίδηρος , ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ , τα οποία υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα στις χυλοπίτες.
Όπως είδαμε και τα δύο είδη ζυμαρικών κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία θερμιδικά. Οι χυλοπίτες , όμως , είναι αυτές που υπερισχύουν θρεπτικά , και στα μικροθρεπτικά αλλά και στην προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη , και αυτό οφείλεται στα συστατικά τους , το γάλα και τα αυγά.