Όλα τα τυριά δεν είναι το ίδιο. Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο…
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή μας τρόφιμα: το τυρί ( ο μέσος Έλληνας καταναλώνει κάτι λιγότερο από 2 kg/μήνα ) Αποτελούν εξαιρετικά θρεπτικά τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες (Β12, A, D). Ωστόσο όλα τα τυριά δεν είναι το ίδιο. Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο☝
✅Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους τα τυριά περιέχουν 10 ως 30% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν όλα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Στα σκληρά τυριά, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (30%) ξεπερνά κι αυτήν του κρέατος (20%).
✅Τα λιπαρά ανάλογα με το είδος των τυριών μπορεί να κυμαίνονται από 0% σε κάποια φρέσκα τυριά μέχρι 50% σε κάποια σκληρά τυριά. Το λίπος που περιέχεται στα τυριά είναι κορεσμένο και επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς μας. Τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, είναι η άπαχη μυζήθρα και το ανθότυρο, ενώ ακολουθούν η μοτσαρέλα και η φέτα. Αντίθετα η παρμεζάνα το brie και το τσένταρ έχουν πολύ υψηλό ποσοστό λίπους.
✅Το αλάτι συντελεί στη γεύση του τυριού και βοηθά στη συντήρησή του. Ωστόσο είναι επιζήμιο για την υγεία μας. Μάλιστα τα τυριά θεωρούνται από τις κύριες πηγές κρυμμένου αλατιού. Με προσοχή λοιπόν η παρμεζάνα, το ροκφορ, η φετα και το ένταμ! Προτιμήστε μυζήθρα, cottage, μοτσαρλελα
Συμπερασματικά: Φυσικά κι έχουν θέση τα τυριά στο διαιτολόγιο μας, αρκεί να τηρούμε τον κανόνα του μέτρου γιατί αν το παρακάνουμε μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς να το καταλάβουμε να μας “εκτροχιάσουν” από το στόχο μας!
Εξ ου και η έκφραση: το τυράκι το έβλεπες, τη φάκα δεν την έβλεπες;