Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η πρόγνωση για την πορεία των αναπνευστικών λοιμώξεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι εποχικές κλιματολογικές συνθήκες, τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, και η κυκλοφορία συγκεκριμένων ιών, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και οι κορονοϊοί.
Μία εκτίμηση για τις εξελίξεις των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα, με βάση και τα βρετανικά δεδομένα, κάνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε γενικές γραμμές, συνήθως, κατά τους ψυχρούς μήνες, οι αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνονται, λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και της χαμηλής υγρασίας που ευνοεί την επιβίωση των ιών.
Την ίδια περίοδο, αναμένεται σημαντική κυκλοφορία των στελεχών γρίπης. Τα τελευταία χρόνια, τα εμβόλια γρίπης προσαρμόζονται καλύτερα στα κυρίαρχα στελέχη, ενισχύοντας την προστασία.
Ταυτόχρονα, η κυκλοφορία του RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) εκτιμάται να είναι αυξημένη, κυρίως σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Φέτος, διαθέσιμα είναι πλέον νέα εμβόλια και θεραπείες (μονοκλωνικά αντισώματα), που μπορούν να μειώσουν τις επιπλοκές.
Οι ιοί, όπως οι ρινοϊοί, στους οποίους οφείλεται το κοινό κρυολόγημα, παραμένουν κύρια αιτία ήπιων λοιμώξεων.
Τέλος, ο ιός SARS-CoV2, ο οποίος προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, λόγω νέων παραλλαγών και της εποχικότητάς του, μπορεί να προκαλέσει μια περιορισμένη αύξηση κρουσμάτων, αν και η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση.
Αυτά είναι τα δεδομένα που μέχρι τώρα συμπληρώνουν την εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων, στη χώρα μας, αλλά και τα δεδομένα για οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να γίνει για το επόμενο διάστημα.
Η εκτίμηση του Καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του, κάνει τη δική του εκτίμηση για τις εξελίξεις των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα, με βάση και τα βρετανικά δεδομένα, από την αντίστοιχη επιτήρηση των ιώσεων.
«Έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο των αναπνευστικών λοιμώξεων. Βλέποντας την επιτήρηση στην Αγγλία (βλ. διαγράμματα), φαίνεται ότι η γρίπη έχει αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ενώ η COVID-19 βρίσκεται σε πτωτική πορεία, έχοντας ήδη ολοκληρώσει μία μικρή έξαρση μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Είναι, λοιπόν, πιθανό να δούμε το ίδιο και στην Ελλάδα, μέσα στον Δεκέμβριο, δηλαδή, επικράτηση γρίπης και RSV και μείωση της COVID-19», εξηγεί, στην ανάρτησή του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής, δίνοντας και ένα διάγραμμα της πορείας των αναπνευστικών ιώσεων στη Βρετανία.
Ανάλογα είναι και τα δεδομένα της πρόσφατης επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, της περασμένης εβδομάδας, όπου η θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα συνεχίζει την ανοδική της τάση, ενώ σταθερή παραμένει η θετικότητα του ιού SARS-CoV2.
Μέτρα πρόληψης για μείωση της εξάπλωσης
- Εμβολιασμός για γρίπη και COVID-19, ιδιαίτερα για ομάδες υψηλού κινδύνου.
- Τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, αερισμός κλειστών χώρων, χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού).
- Αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Αυτούς τους βασικούς κανόνες τους έχουμε πλέον εμπεδώσει τα τελευταία χρόνια, ενώ σχετική παραίνεση έκανε ο Επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου, σχετικά με τον ετήσιο εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και της γρίπης, επισημαίνοντας:
«Όλοι οι άνω των 60 ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιασθούν ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 2 εμβόλια.
Τα εμβόλια της γρίπης και της COVID-19 γίνονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στους άνω των 60.
Μου λένε “Μα έκανα πέρυσι” ή “Έχω κάνει 4 εμβόλια”.
Η απάντηση είναι απλή: ΚΑΙ τα εμβόλια της COVID-19 γίνονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ όπως και της γρίπης. Δεν μετράμε πόσα έχουμε κάνει αλλά ΑΝ το κάναμε και φέτος.
Δεν περιμένουμε, δεν καθυστερούμε, κλείνουμε τώρα ραντεβού για να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν».