Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ένας κάτοικος του Μίσιγκαν πέθανε από λύσσα μετά από μεταμόσχευση νεφρού σε νοσοκομείο του Οχάιο. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο στο Οχάιο από το 1970 και για το πρώτο κρούσμα λύσσας στο Μίσιγκαν από το 2009.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS) του Μίσιγκαν, ο ασθενής πέθανε από την εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια τον Ιανουάριο του 2025, μετά από χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού στην οποία είχε υποβληθεί ένα μήνα νωρίτερα, στο Οχάιο.
Όπως διαπιστώθηκε, ο δωρητής οργάνων εκτέθηκε σε ένα άγριο ζώο στο Αϊντάχο πέντε εβδομάδες πριν από το θάνατό του. Στη συνέχεια δεν ζήτησε ιατρική φροντίδα, ούτε και ενημέρωσε το υγειονομικό προσωπικό, και μέχρι και το θάνατό του δεν εκδήλωσε κανένα σύμπτωμα λύσσας.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δωρητής οργάνων δεν ήταν κάτοικος του Οχάιο ή του Μίσιγκαν, αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσθετες πληροφορίες.
Μετά από έρευνα που διεξήχθη από το DHHS, το Τμήμα Υγείας του Οχάιο και ταCDC, δεν εντοπίστηκε κίνδυνος για το κοινό σε καμία από τις δύο πολιτείες.
«Δεν υπάρχει απειλή για το ευρύ κοινό. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, αξιολογήθηκαν για πιθανή έκθεση στη λύσσα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιώντου Μίσιγκαν, Lynn Sutfin.
Όπως έγινε γνωστό από τα CDC, εκτός από το νεφρό του δότη οργάνων, οι γιατροί εμφύτευσαν μοσχεύματα κερατοειδούς από τα μάτια του δότη σε τέσσερις ασθενείς σε τρεις διαφορετικές πολιτείες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του CDC, όλοι οι λήπτες ιστού κερατοειδούς έχουν λάβει προληπτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας και μέχρι στιγμής παραμένουν υγιείς».
Μεταμοσχεύσεις και κίνδυνος μετάδοσης λύσσας
Η μετάδοση της λύσσας από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις μεταμόσχευσης μολυσμένων οργάνων ή ιστών. Έχουν σημειωθεί ορισμένες περιπτώσεις μετάδοσης της λύσσας μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότες στους οποίους δεν είχε διαγνωσθεί λύσσα, αλλά πριν το θάνατο τους παρουσίαζαν νευρολογικά συμπτώματα.
Οι αδιάγνωστοι ή εσφαλμένα διαγνωσμένοι δότες με λύσσα είναι ο κύριος λόγος για τη μετάδοση του ιού της λύσσας μέσω μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή ιστών.
Όλοι οι πιθανοί δότες οργάνων στις ΗΠΑ ελέγχονται για να εντοπιστεί εάν ο δότης μπορεί να παρουσιάζει μολυσματικό κίνδυνο. Η επιλεξιμότητα του δότη προσδιορίζεται μέσω μιας σειράς ερωτήσεων που τίθενται στην οικογένεια και τις κοινωνικές επαφές του, τη φυσική εξέταση και τις εξετάσεις αίματος για ενδείξεις δυσλειτουργίας οργάνων και επιλεγμένων μεταδοτικών ιικών παθογόνων.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι πιθανοί δότες δεν ελέγχονται για λύσσα, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στους λήπτες μεταμόσχευσης οργάνων.
Τι είναι η λύσσα
Η λύσσα είναι μια ζωοανθρωπονόσος που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του ιού Lyssavirus (ραβδοϊός ). Πρόκειται για μια θανατηφόρα ασθένεια τόσο για τα θηλαστικά όσο και για τον άνθρωπο, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδίως τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Η περίοδος επώασης διαρκεί για ένα διάστημα που κυμαίνεται από 2 έως 8 εβδομάδες. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και περιστατικά εκδήλωσης της νόσου έπειτα από 6 χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στον άνθρωπο η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100%, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, κυρίως στην Αφρική και την Ασία και πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου.
Σε χώρες ή περιοχές όπου ενδημεί η λύσσα είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρότατα υγειονομικά και διοικητικά μέτρα για την επιδημιολογική διερεύνηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου.
Η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, όταν και διαγνώσθηκε λύσσα σε κόκκινη αλεπού. Από το 2012 ως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 50 θετικά επιβεβαιωμένα περιστατικά λύσσας σε ζώα. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει στην χώρα μας πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας.
Πηγή: ABC News