Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει η εμφάνιση του στελέχους της Όμικρον BQ.1 που σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες στην Ασία έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης, ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν κάνει βαρύτερη νόσηση από τα υφιστάμενα στελέχη. Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επικρατήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η BQ.1 και η υποπαραλλαγή της BQ1.1, οι οποίες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 5 χώρες της Ευρώπης.
Οι δύο υποπαραλλαγές έχουν έντονη παρουσία στη Γαλλία και μάλιστα σε ποσοστό 20%, λέει ο κ. Παρασκευής, ο οποίος δεν αποκλείει να πυροδοτήσουν το επόμενο κύμα, την επόμενη έξαρση. «Η BQ1 έχει χαρακτηριστεί ως variant of interest, δηλαδή μετάλλαξη ενδιαφέροντος, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος τονίζει για μία ακόμη φορά πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός όχι μόνο έναντι στον κορονοϊό, αλλά και έναντι στη γρίπη, λόγω επερχόμενης διπλής έξαρσης.
Γ. Παυλάκης: Αν έρθουν τα καινούργια στελέχη νωρίς, θα έχουμε μεγάλο επιδημικό κύμα με πολλούς νεκρούς
Από την πλευρά του ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σε συνέντευξη του στον BLUESKY δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό εξαιτίας του στελέχους BQ1, προς το τέλος του έτους να εμφανιστεί ένα καινούργιο επιδημικό κύμα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί σαν φωτιά σε πευκοδάσος, γιατί όπως επισήμανε, αυτά τα στελέχη που έχουν αναγνωριστεί τώρα, αποφεύγουν τη δράση των εμβολίων σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Αναφερόμενος και στην υποκατηγορία της BQ1, την BQ11, είπε ότι είναι πολύ παρόμοια στελέχη και μέχρι ώρας οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν κάνουν βαρύτερη νόσηση. «Αλλά δεν χρειάζεται να κάνουν βαρύτερη νόσο για να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα, γιατί αν επεκταθεί το επιδημικό κύμα και κατανικήσει μερικές από τις άμυνες που έχουμε χτίσει με τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Η Αγγλία έχει αναγνωρίσει αυτά τα στελέχη εδώ και καιρό. Τα νούμερα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα. Σε λίγο καιρό νομίζω ότι θα είναι σε πολύ περισσότερες χώρες απ’ ότι αυτή τη στιγμή. Θα επεκταθούν παντού».
Ο κ. Παυλάκης εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεση του στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ επίφοβο ιδίως αν έρθουν τα καινούργια στελέχη νωρίς, να έχουμε ένα μεγάλο επιδημικό κύμα και πολλούς νεκρούς. Αυτό όμως μπορούμε να το σταματήσουμε αν λάβουμε υπόψη ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, κρατήσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας και εμβολιαστούμε όλοι. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε και την επέκταση των καινούργιων στελεχών».