Σε ηλικία 72 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, το απόγευμα της Τρίτης.
Ο γνωστός ψυχίατρος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, έχοντας προσβληθεί από βαριά μικροβιακή λοίμωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του θανάτου του είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ένα βακτήριο που ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει στον οργανισμό του και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είχε εισχωρήσει ήδη στο αίμα του Δημήτρη Σούρα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται ο οργανισμός του στην φαρμακευτική αγωγή και να οδηγηθεί σε σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ποιες επιπλοκές μπορεί να επιφέρει
Η ειδική παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, εξηγεί στο DailyPharmaNews τι είναι το παθογόνο βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και σε ποιες περιπτώσεις γίνεται απειλητικό για την ζωή.
«Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα και στη μύτη, σε ποσοστό περίπου 30% των ατόμων. Τις περισσότερες φορές ο σταφυλόκοκκος δεν προκαλεί καμία βλάβη. Σπανιότερα, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. διαβήτης, καρκίνος), ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος διαπερνά τους αμυντικούς φραγμούς του σώματος και προκαλεί λοιμώξεις συνηθέστερα δερματικές, οπότε ο πάσχων εμφανίζει δερματική βλάβη σαν σπυράκι ή κοκκινίλα, που επεκτείνονται. Η λύση της συνέχειας του δέρματος (π.χ. από ενέσεις, τραύματα, ξύρισμα) διευκολύνει τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο να προκαλέσει φλεγμονή.
Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί με χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης ή παροχέτευσης σε περιπτώσεις εκτεταμένης πυώδους συλλογής, η φλεγμονή ενδέχεται να επεκταθεί περαιτέρω και ο σταφυλόκοκκκος να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σηψαιμία. Ο πυρετός και η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι σημάδια σηψαιμίας. Η μαζική δίοδος του σταφυλόκοκκου στο αίμα επηρεάζει όλα τα ζωτικά όργανα όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά, τα οστά, και μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή.
Γενικά μέτρα πρόληψης των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων
• Πλύντε καλά τα χέρια σας. Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα κατά των μικροβίων.
• Καθαρίστε προσεχτικά τραύματα και εκδορές.
• Χρησιμοποιήστε σωστά τα ταμπόν και αλλάζετέ το τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες.
• Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια, ξυράφια, ρούχα και αθλητικό εξοπλισμό.
• Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για την πλύση των ρούχων και των σεντονιών σας.
• Πλύντε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τα τρόφιμα και μην αφήνετε τα τρόφιμα να παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου.
• Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και ουρείτε συχνά ακόμη και εάν δεν έχετε τάση για ούρηση. Ουρήστε οπωσδήποτε πριν και μετά τη συνουσία».