24 φορές λιγότερες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα υπηρεσιών κατ’ οίκον παρηγορητικής φροντίδας, με μόλις 0,02 υπηρεσίες ανά 100.000 κατοίκους, έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 0,48. Δηλαδή, 24 φορές λιγότερες. Αυτή η έλλειψη αφήνει πολλούς ασθενείς με καρκίνο χωρίς επαρκείς επιλογές φροντίδας στο τελικό στάδιο της ζωής τους, ανέφερε από το βήμα του 9ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ ο καθηγητής του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος Στρατηγικής για την οικονομία της Υγείας, Εμμανουήλ Αλεξανδράκης.
Ο καθηγητής μίλησε ακόμη για υψηλό ποσοστόανεκπλήρωτων/ακάλυπτων ιατρικών αναγκών. «Περίπου 9% του ελληνικού πληθυσμού ανέφερε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνων αναμονής, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 2,2%. Δηλαδή, υπερτετραπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα χαμηλά εισοδήματα, όπου 14,3% των ατόμων ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες, σε σύγκριση με 4,3% στις ομάδες υψηλότερου εισοδήματος».
Ιδιωτικές πληρωμές το 33% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα
Όπως σχολίασε ο κ. Αλεξανδράκης ακόμα και ο πλούσιος στην Ελλάδα έχει διπλάσιες ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες από το μέσο Ευρωπαίο. Σχετικά με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας ο έγκριτος οικονομολόγος ανέφερε ότι «οι ιδιωτικές πληρωμές (out-of-pocket payments) αποτελούν το 33% των συνολικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, που είναι 15%. Αυτό το υψηλό οικονομικό βάρος οδηγεί σε αυξημένες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και καταστροφικές καταστάσεις για τις οικογένειες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος».
Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο και αύξηση του επιπολασμού
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδράκη οι πρόσφατες εκθέσεις του 2025 δείχνουν μια γενική αύξηση των ποσοστών επιβίωσης από καρκίνο σε ολόκληρη την Ε.Ε., αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών. «Η θνησιμότητα από καρκίνο έχει μειωθεί κατά 12%, ενώ ο επιπολασμός του καρκίνου έχει αυξηθεί κατά 24%, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των προγραμμάτων αποκατάστασης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Με απλά λόγια, το φαινόμενο διευρύνεται και συνεπώς υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για αντιμετώπιση του καρκίνου, που σχεδόν πάντα συνοδεύεται και με άλλες καταστάσεις υγείας.
Θεμιστοκλέους: «Γίνεται συστηματική δουλειά για να αλλάξει το έλλειμμα στην ανακουφιστική φροντίδα»
Απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Αλεξανδράκη ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε από την πλευρά του ότι το σύστημα υγείας είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε η ιδιωτική συμμετοχή να κυμαίνεται μεταξύ 33-40%, με τις μισές από αυτές τις δαπάνες ασθενών να αφορούν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα που φτάνει το 1,4 δις. ευρώ. «Το υπόλοιπο αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με συμμετοχή των ασθενών της τάξης του 15%, ενώ το 10% αφορά οδοντιατρική περίθαλψη, η οποία δεν παρέχεται από το σύστημα εκτός από κάποιες δημόσιες δομές».
Ο υφυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η χώρα μας έχει σημαντικό έλλειμμα στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς διαθέτει ελάχιστες μονάδες και αυτές ιδιωτικές. «Έχει αναπτυχθεί μία πολύ συστηματική δουλειά στο υπουργείο Υγείας, που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Θα καθορίσει το πλαίσιο οργάνωσης της ανακουφιστικής φροντίδας, με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, ούτως ώστε κάποιος να μπορεί να αναπτύξει μία τέτοια μονάδα. Η δική μας προσέγγιση αφορά στη ανάπτυξη κλινών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Στόχος είναι η δημιουργία 1-2 δημόσιων δομών έστω και με λίγες κλίνες, σε πρώτη φάση στην Αττική». Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την αξιοποίηση του κτιρίου που διαθέτει στην Παιανία, ή κάποιας άλλης δομής που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μονάδα ανακουφιστικής θεραπείας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους.