Ευ. Φραγκούλης: Η εξασφάλιση πόρων για την ΠΦΥ πρέπει να ιεραρχηθει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα
Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου
Μία σύνοψη πολιτικής στην οποία αναλύεται η συμβολή της ΠΦΥ στην προσαρμογή- απόκριση των συστημάτων υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο στην πανδημία της COVID – 19, εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, στην οποία συστήνεται και σειρά μέτρων για την ενδυνάμωση της πρώτης γραμμής άμυνας. Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέτρα που ήδη έχουν ενισχύσει την ΠΦΥ πολλές χώρες περιλαμβάνουν:
– Αναδιοργάνωση της παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ με την καθιέρωση ομαδικών πρακτικών (team practices), με την ισχυρή διασύνδεση τους με τις κοινοτικές υπηρεσίες και με την επέκταση των κατ ‘οίκον προγραμμάτων, που βελτιώνουν την πρόσβαση σε φροντίδα για όλους τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της κρίσης, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, την πίεση στα νοσοκομεία.
– Αναδιανομή καθηκόντων και ευθυνών σε επίπεδο ΠΦΥ με κινητοποίηση και εμπλοκή των φαρμακοποιών της κοινότητας, των επισκεπτών υγείας και των κοινοτικών νοσηλευτών, τόσο στη φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων, όσο στην COVID-19 φροντίδα, ώστε να διασφαλιστεί πως όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και υποστήριξη.
– Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων, όπως η ηλεκτρονική υγεία και η τηλεϊατρική, για παράδειγμα με νέα νομοθεσία, νέες υπηρεσίες τηλεϊατρικής ή νέες οδηγίες και κανονισμούς. Τα ψηφιακά εργαλεία βοηθούν στη διατήρηση της συνέχειας της φροντίδας για άτομα με χρόνια νοσήματα και στην από απόσταση διαλογή, υποστήριξη και θεραπεία ασθενών, περιορίζοντας την εξάπλωση του ιού.
– Επιπρόσθετες πληρωμές για τους παρόχους ΠΦΥ που αντιμετωπίζουν υψηλό φόρτο εργασίας και κινδύνους λόγω πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών τηλε-συμβουλευτικής ή επισκέψεων στο σπίτι ή για υιοθέτηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ως απάντηση στην πανδημία.
– Ισχυρότερη συμμετοχή των ασθενών στη φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων των οποίων η ζωή επηρεάζεται περισσότερο. Η φωνή των ασθενών πρέπει να ακουστεί δυνατά μέσα στην κρίση!
Όπως σχολιάζει στο DailyPharmaNews ο γενικός/ οικογενειακός γιατρός, Αν. Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ Ευάγγελος Φραγκούλης, η ανάλυση του ΟΟΣΑ για το ρόλο της ΠΦΥ στην απόκριση των συστημάτων υγείας στην πανδημία και ιδιαίτερα οι συστάσεις για την ενδυνάμωση της ΠΦΥ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το Ελληνικό σύστημα υγείας, το οποίο η πανδημία πέτυχε χωρίς οργανωμένη ΠΦΥ και σε φάση αναθεώρησης μιας ανολοκλήρωτης και εν πολλοίς αποτυχημένης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. «Οι ανάγκες για επανασχεδιασμό του εγχειρήματος της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ σε ορθολογική βάση, η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που θα πρέπει να επενδυθούν σε αυτή και οι ταχείς ρυθμοί υλοποίησης πρέπει να ιεραρχηθούν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Είναι προφανές πως η πανδημία και οι επιπτώσεις της, τόσο οι βραχυπρόθεσμες, όσο και οι μακροπρόθεσμες, δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα υγείας, όταν η πρώτη γραμμή άμυνας του απουσιάζει».
Μειωμένες οι διαγνώσεις καρκίνου
Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι η πανδημία έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή πολλών ανθρώπων σε σωματικό, ψυχικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και ασκεί τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας. Τονίζεται ακόμη ότι η πανδημία επηρεάζει βαθιά την υγεία πολλών ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα τα άτομα με χρόνια νοσήματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια «διπλή απειλή»: είναι πιο ευάλωτα σε επιπλοκές και θάνατο από COVID 19 αν μολυνθούν, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους από διαταραχές στην βασική φροντίδα. Ενδεικτικές είναι οι μειώσεις που παρατηρούνται σε διαγνώσεις καρκίνου, ραντεβού για χημειοθεραπεία και στον αριθμό επισκέψεων σε εξωτερικά ιατρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι πολιτικές δεν πρέπει να αναλώνονται αποκλειστικά στον ιό και στο νοσοκομείο. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση όλων των σωματικών, ψυχικών και κοινωνικών αναγκών υγείας των πληθυσμών που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την COVID 19, αποφαίνονται οι συντάκτες της έκθεσης.
Η κρίση της COVID 19 καταδεικνύει τη σημασία της τοποθέτησης της ΠΦΥ στον πυρήνα των συστημάτων υγείας, τόσο για τη διαχείριση μιας απροσδόκητης αύξησης της ζήτησης, όσο και για τη διατήρηση της συνέχειας της φροντίδας για όλους. Ισχυρή ΠΦΥ- οργανωμένη σε διεπιστημονικές ομάδες και με καινοτόμους ρόλους για επαγγελματίες υγείας, διασυνδεδεμένες με κοινοτικές υπηρεσίες υγείας, εξοπλισμένες με ψηφιακή τεχνολογία και λειτουργώντας με καλά σχεδιασμένα κίνητρα – συμβάλλει στην επιτυχή απόκριση του συστήματος υγείας. Οι ελπιδοφόρες και καινοτόμες εξελίξεις στην ΠΦΥ έχουν επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτές οι προσπάθειες πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω, τονίζει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, για να διασφαλιστεί, όπως λέει, η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά και η απόκρισή τους στις προκλήσεις που θέτουν η γήρανση των πληθυσμών και το αυξανόμενο φορτίο των χρόνιων νοσημάτων.