Είναι παράδοξο να δίδεται πιστοποίηση για κατάθλιψη την οποία κάθε άνθρωπος θα είχε έτσι κι αλλιώς στη φυλακή, τονίζει ο Τ. Πετρόπουλος
Έλεγχο των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων με βάση τις οποίες πιστοποιήθηκε η αναπηρία, διέταξε άμεσα η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την αποφυλάκιση του Φλώρου Αριστείδη, ο οποίος είχε καταδικασθεί για την υπόθεση της Energa.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ διέταξε άμεσα τον έλεγχο γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, τον έλεγχο συνταγογράφησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), την έναρξη διαδικασιών επιθεώρησης και ένορκης διοικητικής εξέτασης, καθώς και την υποβολή των πορισμάτων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση τη θέση αρχής για την πλήρη διαφάνεια και τη νομιμότητα στη λειτουργία του φορέα, τη διοίκηση και τη διαχείριση των υποθέσεών του.
Εξάλλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε πως «η απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου ανήκει στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών, του συμβουλίου πλημμελειοδικών που έκρινε το θέμα. Δεν είναι απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που, από το 2011, είναι το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά δεν κρίνει το αν κάποιος είναι φυλακισμένος, για να του αποδώσει ποσοστά αναπηρίας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ελήφθη υπόψη από το ΚΕΠΑ το ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. «Δεν γνωρίζω και αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου. Αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου» υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι, όταν κάποιος είναι φυλακισμένος, είναι λογικό να έχει κατάθλιψη, «δεν είναι χαρούμενος κανείς στις φυλακές». «Η κατάθλιψη σε έναν που ζει κανονική ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικής πάθησης, για να πάρει αναπηρία. Ο φυλακισμένος χαρούμενος δεν είναι ό,τι κι αν έχει κάνει, κακώς δίδεται κατά τη γνώμη μου μία τέτοια πιστοποίηση αναπηρίας για άτομο που είναι φυλακισμένος» σχολίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. «Είναι πράγματι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους. Δεν είναι δυνατόν λογικά να στέκει κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος.
Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως οι γιατροί που στελεχώνουν το ΚΕΠΑ και «κάνουν την πιστοποίηση. Δική τους είναι η γνώμη, όχι κατ’ εντολή υπουργών».
«Ο προϊστάμενος του ΚΕΠΑ έχει ήδη την εντολή να ελέγξει το φάκελο της πιστοποίησης και αυτό γίνεται ήδη» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε να επανεξεταστεί ταχύτατα ο φάκελος, να αποφανθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή και, αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες, «να προσφύγουμε δικαστικά για την ανάκληση της σχετικής πράξης, για να υπάρχει δίκαιη και πραγματικά νόμιμη διαχείριση της υπόθεσης».
Τέλος, είπε ότι ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ο αρμόδιος υποδιοικητής μαζί με τον προϊστάμενο θα δουν τα άλλα διαδικαστικά θέματα που θα εξεταστούν, «ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη απόδοσης ευθυνών με ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα» συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.