Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας εκφράζουν την έντονη αντίδραση τους για τις προσβλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, καθώς σχολίαζε ένα τροχαίο δυστύχημα: «Σκέψου τον εαυτό σου σε ένα καροτσάκι, ίσως είναι καλύτερη περίπτωση να είσαι νεκρός, από το να είσαι σε ένα καρότσι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όμηρος.», είπε ο Δ. Οικονόμου, με τον συμπαρουσιαστή του, Άκη Παυλόπουλο, να συμφωνεί.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση χαρακτηρίστηκε, από την ΕΣΑμεΑ, «αδιανόητη», «ανάρμοστη» και «βαθιά ρατσιστική», η οποία «αναπαράγει επικίνδυνα στερεότυπα, ενισχύοντας την αντίληψη ότι τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ισότιμη θέση στην κοινωνία». Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι «όμηροι» των σωμάτων τους ή των αμαξιδίων τους, όπως ειπώθηκε στον αέρα, αλλά πολίτες με ίσα δικαιώματα, μεγάλες δυνατότητες και πολλά όνειρα, επισημαίνει η Συνομοσπονδία και καλεί τις Δημοσιογραφικές ενώσεις, το Ε.Σ.Ρ., το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας να πάρουν θέση.
«Το να παρουσιάζεται η αναπηρία ως μια κατάσταση χειρότερη από τον θάνατο δεν είναι απλά λανθασμένο – είναι επικίνδυνο!», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
«Τα άτομα με αναπηρία δεν ζητούν λύπηση, δεν χρειάζονται τη στερεοτυπική αντίληψη ότι η ζωή τους είναι λιγότερο πολύτιμη. Αυτό που απαιτούμε και διεκδικούμε είναι ισότητα, προσβασιμότητα και σεβασμός. Δεν τελούμε υπό καμία ομηρία. Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι μάλλον ορισμένοι είναι όμηροι της άγνοιάς τους. Καλούμε τον κ. Οικονόμου, και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη και να δεσμευτούν πως τέτοιες προσβλητικές δηλώσεις δεν θα έχουν θέση στο δημόσιο λόγο».
Τραγωδία δεν είναι η αναπηρία αλλά η κοινωνική αδιαφορία και ο αποκλεισμός!
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να γνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχει κυρώσει η χώρα μας και έχει ευθύνη να την εφαρμόσει. Οφείλουν, όπως και κάθε πολίτης που έχει δημόσιο λόγο, να αρθρώνουν λόγο στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας, ώστε με τη σειρά τους να λειτουργούν παιδευτικά προς την κοινωνία.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, το Ε.Σ.Ρ. και το Εθνικό Συμβούλιο κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας να σκύψουν πάνω από το ζήτημα καθώς τέτοιες δηλώσεις προσβάλλουν ευθέως τις αρχές της δεοντολογίας και της δημοσιογραφικής ευθύνης. Η δημοσιογραφία οφείλει να υπηρετεί την αλήθεια και τον σεβασμό προς κάθε πολίτη, όχι να αναπαράγει αντιλήψεις που στιγματίζουν και προσβάλλουν.
Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται αταλάντευτα για την εξάλειψη του ρατσισμού, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/ σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.