Με περιορισμούς στην πρόσβαση αλλά και στον χρόνο παραμονής στα κοινωνικά δίκτυα για τους νέους μέχρι 15 ετών, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την μάστιγα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιεί στην συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για το εθνικό σχέδιο θα γίνουν από την κυβέρνηση στις 30 Δεκεμβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ψηφιακή ενηλικίωση θα οριστεί στα 15 χρόνια (σ.σ. με την συμπλήρωση τους θα είναι ελεύθερη και απεριόριστη η πρόσβαση) υπενθυμίζοντας ότι για το υπαρκτό πρόβλημα είχε μιλήσει και στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όχι στους «κόφτες»
Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισαν την Τρίτη ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ως συμμάχους τους γονείς στην προσπάθεια υλοποίησης της πολιτικής για την προστασία των ανηλίκων ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι στις προθέσεις της να επιβληθούν «κόφτες» όπως έπραξε ήδη η Αυστραλία.
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα νέα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να διασφαλίσουμε για τα παιδιά και για τους εφήβους μας, ώστε να τους προστατεύσουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, χωρίς να προβούμε σε πολύ σκληρές, δρακόντειες, οριζόντιες απαγορεύσεις, για τις οποίες επιτρέψτε μου να έχω και κάποιες αμφιβολίες αν μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος είχε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και ότι το πρώτο ουσιαστικό μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία, ένα μέτρο το οποίο όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από την λήψη της απόφασης για τον ορισμό της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη, έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.
Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες
Συζητήθηκαν ακόμη οι τελικές επιλογές σχετικά με σημαντικά ζητήματα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, ενώ τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αιχμή τη διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλείδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Αντίθετο το ΚΚΕ
Ο εθισμός των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίζεται με απαγορεύσεις και ευχολόγια σχολίασε το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το Εθνικό Σχέδιο τόνισε ότι αυτό, που πρέπει να “απαγορευτεί” είναι οι συνθήκες που παράγουν και αναπαράγουν έλλειψη δημιουργικού ελεύθερου χρόνου, τη “βαρεμάρα” και την απόγνωση στους νέους, τα αδιέξοδα και τους αποκλεισμούς σε μορφές συλλογικής καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και αθλητικής έκφρασης και δημιουργίας.
«Αντί η κυβέρνηση, να διαφημίζει τα διάφορα kids wallet ας κοιτάξει να γεμίσει τα πορτοφόλια των γονιών που ούτε ένα θέατρο δεν μπορούν να πάνε με τα παιδιά τους και ψάχνουν συνεχώς «από πού να κόψουν] για τις αναγκαίες δραστηριότητες των παιδιών τους» σχολίασε το ΚΚΕ και επεσήμανε ότι «όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα».
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις
Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.