της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Άκρως εποικοδομητική και σε εξαιρετικό κλίμα κρίνεται από τους εκπροσώπους του νοσοκομείου Δράμας, η η συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας Λίλλιαν Βιλδιρίδη και του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη. «Βρισκόμαστε σε απόγνωση» είχε δηλώσει πριν τη συνάντηση στο DailyPharmNews η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας Παρθένα Κιόρτεβε, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις δραματικές ελλείψεις παθολόγων, που παρά τα γενναία οικονομικά κίνητρα που πρόσφεραν δήμος και περιφέρεια, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις τέσσερις θέσεις που πρόσφατα προκηρύχθηκαν. Κι έτσι μία κλινική με 52 κρεβάτια λειτουργεί με μία γιατρό που εφημερεύει καθημερινά .
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι είμαστε ο σύλλογος που είχε την πιο γόνιμη συζήτηση, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση στο DailyPharmaNews, ο ΓΓ του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας Ραφαήλ Ιωαννίδης. «Αυτό που μας είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι άμεσα έως τέλη Φεβρουαρίου, θα προκηρύξει όλες τις θέσεις που θα ζητήσουμε. Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε να δημιουργηθούν εκ νέου δύο παθολογικές κλινικές στο νοσοκομείο της Δράμας, δηλαδή να επανέλθει το σύστημα που λειτουργούσε πριν το 2012 το νοσοκομείο. Αποδέχτηκε την πρόταση μας για άμεση λειτουργία της νεφρολογικής και πνευμονολογικής κλινικής, ως αυτόνομες κλινικές, όπως ορίζει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας, με προκήρυξη θέσεων πνευμονολόγων και νεφρολόγων».
Νέα κίνητρα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας
Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, ο σύλλογος ζήτησε περαιτέρω κίνητρα για παθολόγους ειδικευμένους και ειδικευόμενους. Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο από το περασμένο καλοκαίρι έχει υπαχθεί στα άγονα νοσοκομεία Α’ κατηγορίας, οπότε υπάρχουν περισσότερα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα και παρόλα αυτά η προκήρυξη κηρύχθηκε άγονη. Τι θα αλλάξει τώρα ως προς αυτό ρωτήσαμε τον κ. Ιωαννίδη. «Τα κίνητρα που τώρα ζητήσαμε είναι κίνητρα για να αποσυμφορήσουν την παθολογική κλινική, έτσι ώστε να έρθει κάποιος παθολόγος. Δηλαδή να υπάρξουν και οι υπόλοιπες παθολογικές ειδικότητες του νοσοκομείου, όπως πνευμονολόγοι νεφρολόγοι κλπ. Να μην εφημερεύουμε κάθε μέρα, αλλά μέρα παρά μέρα, καθότι μετά την πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ, η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Δράμας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παθολογική κλινική στη Βόρειο Ελλάδα. Ζητάμε δηλαδή κίνητρα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον υπεάρχη για τους αναισθησιολόγους
Όσον αφορά την πρόθεση κάποιων αναισθησιολόγων του νοσοκομείου να παραιτηθούν ο κ. Ιωαννίδης, αναισθησιολόγος και ο ίδιος εξηγεί: »Εγώ ήμουν αυτός που ξεκίνησε το θέμα. Εμάς η 4ηΥΠΕ δυσανάλογα μας μετακινεί σε νοσοκομεία και της Ξάνθης και των Σερρών, ενώ εκεί υπάρχουν αναισθησιολόγοι ,οι οποίοι προστατεύονται. Δηλαδή ως αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Δράμας κάνουμε τις δικές μας εφημερίες που είναι 8 εφημερίες το μήνα ο καθένας από εμάς τους 4, κρατάμε την εντατική μας και παίρνουμε και εντέλλεσθε για μετακινήσεις, ενώ τα υπόλοιπα νοσοκομεία Καβάλας και Κομοτηνής έχουν πολύ περισσότερους αναισθησιολόγους, τους οποίους δεν τους αγγίζουν. Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να κριθούν οι ανάγκες των υπόλοιπων νοσοκομείων ανάλογα. Να δει ο υπεάρχης, γιατί δική του δουλειά είναι, τις ανάγκες στα νοσοκομεία και να κρίνει τι μπορεί να προσφέρει το κάθε νοσοκομείο της συγκεκριμένης υγειονομικής Περιφέρειεας. Και για αυτό το θέμα τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνάντηση με τον υπεάρχη μας τον κ. Μπογιατζίδη. Επίσης μέσα στην εβδομάδα η πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κιόρτεβε θα αποστείλει στην ΓΓ υπηρεσιών υγείας την πρόταση μας για άμεση προκήρυξη θέσεων των ειδικοτήτων που χρειαζόμαστε, για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός».