Η USAID (United States Agency for International Development) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι υπεύθυνος για την παροχή μη στρατιωτικής εξωτερικής βοήθειας σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, ο σκοπός της USAID είναι να υποστηρίξει την παγκόσμια πρόοδο, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, κάτι που φαίνεται να ανατρέπεται μετά την εκλογή Τραμπ, καθώς καταργούνται δεκάδες προγράμματα στήριξης από την καταπολέμηση του HIV έως τις προσπάθειες της Μιανμάρ για την εξάλειψη της ελονοσίας, με τους επικριτές της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου να τον κατηγορούν ανοικτά πως οι ενέργειές του παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η αποδόμηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) από την κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει σε ένα τεράστιο εύρος προγραμμάτων για περικοπές, από μερικές χιλιάδες δολάρια για έναν διερμηνέα στην Ουκρανία έως προσπάθειες πολλών εκατομμυρίων καταπολέμησης ασθενειών, όπως η ελονοσία στη Μιανμάρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικριτές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να παγώσει τη βοήθεια και να μειώσει τη χρηματοδότηση της USAID, χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το Κογκρέσο. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες του Τραμπ παραβιάζουν το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει στο Κογκρέσο -και όχι στον Λευκό Οίκο- την εξουσία να αποφασίζει πώς θα δαπανώνται τα κρατικά κονδύλια και ποια προγράμματα θα χρηματοδοτούνται.
Ακυρώθηκαν χιλιάδες προγράμματα της USAID
Το πρακτορείο Reuters εξέτασε το αντίγραφο ενός εγγράφου 368 σελίδων, που περιέχει την πιο εκτενή λίστα μέχρι σήμερα με τις χιλιάδες ακυρωμένες συμβάσεις και προγράμματα της USAID. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει, στις 20 Ιανουαρίου, ένα ευρύ πάγωμα σχεδόν όλης της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση ήταν σύμφωνη με την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική».
Οι νομοθέτες απέκτησαν πρόσβαση στη λίστα μέσω αρμόδιου της USAID, ο οποίος τη μοιράστηκε με μέλη του Κογκρέσου. Ο Πιτ Μαρόκο, ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος που επιβλέπει τις περικοπές, συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά με μέλη των επιτροπών του Κογκρέσου για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πάγωμα της βοήθειας.
Η εκτενής λίστα προγραμμάτων βοήθειας σε όλο τον κόσμο καταδεικνύει τον ευρύ αντίκτυπο των περικοπών της Ουάσινγκτον, οι οποίες αποδεκάτισαν τις επιχειρήσεις της USAID παγκοσμίως και έθεσαν σε κίνδυνο την παροχή σωτήριας τροφής και ιατρικής βοήθειας.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι, μέσα σε έξι εβδομάδες, εξοικονόμησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, ακυρώνοντας γρήγορα συμβάσεις, απολύοντας εργαζομένους και εξαλείφοντας απάτες και σπατάλες στη διοίκηση. Ωστόσο, δεν έχει παράσχει πολλά αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ένα από τα προγράμματα της USAID που καταργήθηκαν υποστήριζε τις προσπάθειες της Μιανμάρ για την εξάλειψη της ελονοσίας, ενώ μια άλλη σύμβαση χρηματοδοτούσε έναν διερμηνέα στην Ουκρανία. Άλλα προγράμματα είχαν στόχο τον έλεγχο του HIV στη Δομινικανή Δημοκρατία ή την ενίσχυση της αλιείας στη Γκάνα.
Οι επικριτές της πολιτικής του Τραμπ αναφέρουν ότι οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μεμονωμένο δωρητή παγκοσμίως, υπονομεύουν την αμερικανική ηγεσία και αφήνουν κενό που μπορούν να εκμεταλλευτούν αντίπαλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Το Κογκρέσο ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περικοπές
Μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ρεπουμπλικανών συμμάχων του Τραμπ, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περικοπές, αλλά έλαβαν ελάχιστες απαντήσεις όταν ο Πιτ Μαρόκο, διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικής Βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέρασε μία ώρα, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Την Πέμπτη 6/3, πραγματοποίησε παρόμοια συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Αρκετοί νομοθέτες αποχώρησαν από τις συνεδριάσεις απογοητευμένοι από την αδυναμία του Πιτ Μαρόκο να απαντήσει διεξοδικά στις ερωτήσεις τους και εξοργισμένοι για το πώς περικόπτεται η εξωτερική βοήθεια. Σύμφωνα με αυτούς, ο Μαρόκο ισχυρίστηκε ότι τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας είναι γεμάτα απάτες, αλλά δεν παρείχε σχεδόν καμία απόδειξη.
«Η καταστροφή ολόκληρου αυτού του συστήματος προκαλεί τεράστιες ζημιές σε ανθρωπιστικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για ασθένειες, διατροφή ή καθαρό νερό. Και προκαλεί τεράστια ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ όσον αφορά τη διπλωματική μας επιρροή, τις σχέσεις μας και την ηγεσία μας σε ζητήματα όπως η δημοκρατία», δήλωσε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζεφ Μέρκλεϊ, μετά τη συνεδρίαση. «Καταστρέφετε ολόκληρο το χωριό επειδή βρήκατε λίγους τερμίτες σε ένα δοκάρι», είπε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός από το Όρεγκον στους δημοσιογράφους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις συναντήσεις του Μαρόκο, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει επικοινωνίες με το Κογκρέσο. Ο Μαρόκο αποχώρησε από τις συνεδριάσεις μέσω πλαϊνών εξόδων, αποφεύγοντας να μιλήσει στους δημοσιογράφους.