Στη Γλασκώβη της Σκωτίας άνοιξε τη Δευτέρα ο πρώτος νόμιμος χώρος χρήσης απαγορευμένων ουσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υλοποίηση του σχεδίου είχε ανασταλεί για σχεδόν δέκα χρόνια λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Βρετανίας, αλλά τελικά έλαβε την τελική έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2023 από την πόλη της Γλασκώβης.
Ο χώρος, που φέρει την ονομασία The Thistle Centre, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χρήστες ναρκωτικών ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, όπου θα κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως ηρωίνη και κοκαΐνη, υπό ιατρική επίβλεψη.
Το Thistle Centre, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, 365 ημέρες το χρόνο, και έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί περίπου 400 έως 500 άτομα που κάνουν τακτική χρήση ναρκωτικών ουσιών σε δημόσιους χώρους της Γλασκώβης. Οι εγκαταστάσεις του Thistle βρισκονται στην ανατολική περιοχή της Γλασκώβης, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός χρηστών που παίρνουν ναρκωτικά σε δημόσιους χώρους.
Η ιδέα του πιλοτικού αυτού έργου προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016, περίοδος κατά την οποία η Γλασκώβη κατέγραψε, μετά από 30 χρόνια, τη μεγαλύτερη επιδημία HIV μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η λειτουργία του Thistle Centre υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σκωτίας και εκτιμάται ότι το κόστος λειτουργίας του θα φτάσει σχεδόν τα 7 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα τρία χρόνια.
Αντιμετώπιση της κρίσης των ναρκωτικών της Σκωτίας
Η Σκωτία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στην Ευρώπη και η κυβέρνηση της Σκωτίας αναζητούσε εδώ και χρόνια λύσεις που θα περιόριζαν το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο που πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίας.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σκωτίας, 1.172 άνθρωποι πέθαναν έπειτα από χρήση ναρκωτικών στη Σκωτία το 2023, 121 περισσότεροι από το προηγούμενο έτος, ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος από ότι πριν από δέκα χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι, περισσότερα από 1.500 βρέφη εθισμένα σε ναρκωτικά έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια στην Σκωτία.
«Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στη Σκωτία παραμένει πολύ υψηλός. Αν και αυτός ο χώρος δεν συνιστά μια μαγική λύση, αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό νέο βήμα που θα συμπληρώσει άλλες προσπάθειες για τη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων και των θανάτων» από τη χρήση ναρκωτικών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας John Swinney, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Thistle Centre.
«Είναι πολύ σημαντικό το κέντρο να μη θεωρηθεί ως η μοναδική λύση για την κρίση θανάτων από ναρκωτικά που συνεχίζει να πλήττει την πόλη και τη χώρα. Είναι ένα μέρος ενός συστήματος φροντίδας, ένα κομμάτι του παζλ που ανταποκρίνεται σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα» δήλωσε ο Δρ. Saket Priyadarshi, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής των Υπηρεσιών Ανάκαμψης από Αλκοόλ και Ναρκωτικά στη Γλασκώβη.
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο
Οι εποπτευόμενοι χώροι χρήσης ναρκωτικών δεν αποτελούν ένα νέο φαινόμενο. Η πρώτη νόμιμη εγκατάσταση χρήσης ναρκωτικών ουσιών άνοιξε για πρώτη φορά το 1986, στη Βέρνη της Ελβετίας. Έκτοτε, πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Δανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υιοθέτησαν την πρωτοποριακή αυτή πρακτική ως μια πιθανή λύση στο ανεξέλεγκτο πρόβλημα των ναρκωτικών και των βλαβών που προκαλούν.
Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 120 εποπτευόμενοι χώροι χρήσης ναρκωτικών σε 66 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Πολυάριθμες ανασκοπήσεις μελετών δείχνουν ότι τα κέντρα αυτά έχουν πολλά οφέλη για τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών και για τις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται.
Στο Βανκούβερ, για παράδειγμα, όπου λειτουργεί από το 2003 ένας τέτοιος εποπτευόμενος από το κράτος χώρος χρήσης ναρκωτικών, έχουν καταγραφεί βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας, όπως μείωση της μετάδοσης του HIV και της ηπατίτιδας C.
Στο Σίδνεϊ, από το 2001 που έχει ανοίξει αντίστοιχη εγκατάσταση, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στις κλήσεις ασθενοφόρων, μείωση των ποσοστών θανατηφόρου υπερβολικής δόσης κατά το 1/3 και μειωμένη εγκληματικότητα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τη συνολική αποτελεσματικότητα αυτών των χώρων.