Στο εξής, για την έκδοση πιστοποιητικών ψυχικής υγείας προς απόκτηση άδειας οπλοφορίας, αρμόδιοι είναι και οι Γενικοί Γιατροί, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας.
H απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απόφαση «…διορθώνει τον παραλογισμό του απαρχαιωμένου νόμου, που επιτρέπει την αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των αιτούντων άδεια οπλοφορίας από παθολόγους, που δεν εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική και την απαγορεύει στους Γενικούς Ιατρούς, που εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική επί τρίμηνο».
Επίσης, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής στην ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στο επιστημονικό υπόβαθρο της απόφασης και στην επάρκεια του γιατρού Γενικής Ιατρικής να αξιολογήσει τη ψυχική κατάσταση του αιτούντα άδεια οπλοφορίας, τονίζει ότι συχνά «…ο ιατρός αυτός είναι σε πλεονεκτική θέση ακόμα και σε σχέση με τον εξειδικευμένο ψυχίατρο. Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το ότι ο Γενικός/ Οικογενειακός Γιατρός γνωρίζει τον ασθενή μέσα στο κοινωνικό, οικογενειακό, πολιτισμικό του περιβάλλον και αναπτύσσει μαζί του μια μακρόχρονη, αμφίδρομη σχέση. Έτσι δυνατόν να γνωρίζει πως ο αιτών άδεια έχει οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας, πρόσφατα είχε μια σημαντική απώλεια (σχέση, εργασία κλπ), στο παρελθόν είχε παρουσιάσει αυτοκτονικό ιδεασμό, είχε επιδείξει επιθετικότητα, είχε προβεί σε πράξεις βίας, έκανε κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, είχε διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή κλπ.».