Το καστανό ρύζι περιέχει 40% περισσότερη ποσότητα από το τοξικό αρσενικό σε σχέση με το λευκό.
Οι περισσότεροι που προτιμούν το καστανό ρύζι σε σχέση με το λευκό το κάνουν γιατί θεωρούν ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλειτε κινέζικο, ίσως θελήσεις να σκεφτείς διπλά τι ρύζι θα επιλέξεις.
Το καστανό ρύζι έχει κερδίσει τη φήμη του πιο υγιεινού, χάρη στις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά του στοιχεία. Όμως, μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να ανατρέψει την εικόνα αυτή, δείχνοντας ότι περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού. Πρόκειται για την τοξική ουσία που κάποτε πρωταγωνιστούσε σε… ιστορίες μυστηρίου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καστανό ρύζι περιέχει 24% περισσότερο αρσενικό και 40% περισσότερο ανόργανο αρσενικό από το λευκό. Το ανόργανο αρσενικό είναι γνωστό καρκινογόνο και η χρόνια κατανάλωσή του συνδέεται με δερματικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως η έκθεση σε αρσενικό σε μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική ανάπτυξη και να αυξήσει τη θνησιμότητα στους νέους ενήλικες.
Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο;
Το πρόβλημα εντείνεται για παιδιά κάτω των πέντε ετών, αφού καταναλώνουν περισσότερο φαγητό σε σχέση με το σωματικό τους βάρος. Το καστανό ρύζι διατηρεί τα εξωτερικά του στρώματα — εκεί όπου συσσωρεύεται κυρίως το αρσενικό — τα οποία αφαιρούνται κατά την επεξεργασία του λευκού ρυζιού.
Άρα, ενώ το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα, μεταφέρει και μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της τοξικής ουσίας.
Οι οδηγίες των ειδικών
Δεν χρειάζεται, πάντως, πανικός. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι για τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν στη μελέτη, τα επίπεδα έκθεσης δεν φάνηκαν να εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία.
Αντί να αποκλείσουμε το καστανό ρύζι από τη διατροφή μας, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουμε ποικιλία δημητριακών και να εφαρμόζουμε μεθόδους μαγειρέματος που μειώνουν την ποσότητα αρσενικού, όπως καλό ξέπλυμα και μαγείρεμα σε άφθονο νερό.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει ήδη εκδώσει οδηγίες περιορισμού της κατανάλωσης ρυζιού από βρέφη και εγκύους, εξαιτίας των ενδείξεων για επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.