Σε πλήρη εξέλιξη η αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Την αλλαγή του πλάνου εφημέρευσης στα Νοσοκομεία της Αττικής από το Φθινόπωρο, προανήγγειλε επί της ουσίας η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλλιαν Βενετία Βιλδιρίδη από το βήμα του 15ου συνεδρίου Pharma and Health Conference, την περασμένη εβδομάδα. Εδώ και αρκετούς μήνες, με την καθοδήγηση του κυρίου Θεμιστοκλέους γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής πολύ συγκεκριμένων στοιχείων, καθότι μία αλλαγή στο εφημερειακό πρόγραμμα χρειάζεται μία πολύ αναλυτική προσέγγιση, αλλά και ένα μοντέλο πρόγνωσης, ανέφερε η κ. Βιλδιρίδη. Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι αυτή τη στιγμή συλλέγονται στοιχεία από κάθε κλινική ξεχωριστά, για θέματα στελέχωσης, μηχανημάτων, θέσεων εργασίας, σε συνεργασία με τους διοικητές των ΥΠΕ, τους διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, και τους διευθυντές των ΤΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα το δουν οι πολίτες άμεσα, το πιο πιθανό από τον Οκτώβριο και μετά, καθότι τώρα έχουν διαμορφωθεί όλες οι άδειες προσωπικού. «Οπότε από Σεπτέμβριο βήμα, βήμα θα κάνουμε τις αλλαγές. Σε πρώτη φάση, όπως το σκεφτόμαστε θα αλλάξουμε τις ομάδες εφημέρευσης στην Αττική και σιγά σιγά θα πηγαίνουμε σε πιο ενεργές λύσεις, συνδυασμένες όμως».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Βιλδιρίδη έδωσε λεπτομέρειες για την αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ που αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Δημιουργούνται 13 Κέντρα Τραύματος σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές
Όπως είπε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιούνται έργα σε ΤΕΠ 56 νοσοκομείων συνολικού προϋπολογισμού 135 εκ ευρώ. «Αφενός για την προσαρμογή των υφιστάμενων αλλά και την κατασκευή νέων ΤΕΠ, ώστε ο συνολικός χώρος τους να είναι αποτελεσματικά κατανεμημένος, να επιτρέπει σύντομη και άμεση πρόσβαση σε κάθε χώρο με την μικρότερη δυνατή διασταύρωση κινήσεων, και να δίνει την δυνατότητα προσαρμογής του στις εκάστοτε αλλαγές και στις ανάγκες των ιατρών και των νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των ασθενών τους».
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας στα 13 από τα 56 αυτά νοσοκομεία θα αναπτυχθούν Κέντρα Τραύματος. «Εκεί προγραμματίζεται η ανακατασκευή – αναδιάταξη των Αιθουσών Αναζωογόνησης, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, όπως αυτές συντάχθηκαν από την Επιτροπή Τραύματος του Υπουργείου Υγείας. Η εισαγωγή αυτών των νέων προδιαγραφών είτε για τα ΤΕΠ, είτε για τις Αίθουσες Αναζωογόνησης, αποτελεί μια τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για πρώτη φορά, σχεδόν τα μισά από τα διαθέσιμα ΤΕΠ στον ελλαδικό χώρο εναρμονίζονται μεταξύ τους, ως προς την χωροταξική τους διάταξη και τον τρόπο λειτουργίας τους, βάσει σύγχρονων διεθνών προδιαγραφών, θέτοντας τις βάσεις για την εφαρμογή τους στο σύνολο των νοσοκομείων στο μέλλον».
Λειτουργούν πιλοτικά ιατρεία ταχείας διακίνησης
Η κ. Βιλδιρίδη ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζεται η υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος ενημέρωσης πολιτών για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, αλλά και για τον χρόνο αναμονής σε καθένα από αυτά, ώστε να κάνουν την καλύτερη γι’ αυτούς επιλογή. «Στο πλαίσιο αυτό θα εγκατασταθεί σε όλα τα νοσοκομεία κεντρικό σύστημα διαχείρισης επισκεπτών, ώστε να υπάρχει κεντρική ενημέρωση, τόσο για τον αριθμό των πολιτών που έχουν εξυπηρετηθεί, όσο και για τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται σε αναμονή σε καθένα από αυτά».
Πάντως όπως επισήμανε η Γ.Γ. ήδη έχουν γίνει αλλαγές πιλοτικά και σε κάποια ΤΕΠ Νοσοκομείων, όπως πχ στο Ιπποκράτειο Αθηνών, όπου έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό ιατρείο για τα πιο ελαφριά περιστατικά. Δηλαδή καθοδηγούνται μέσα από το σύστημα σε άλλη γραμμή για την πιο άμεση εξυπηρέτηση τους. (σ.σ. το λεγόμενο Περιπατητικό ή αλλιώς Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης).
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της 1ης ΥΠΕ, για την οργάνωση και τη λειτουργία των ΤΕΠ και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γιώργος Χαραλάμπους, στις αρχές Ιουνίου σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι ο χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μπορεί να μειωθεί έως και 50%, καθώς επίσης οι δείκτες της θνητότητας, της θνησιμότητας και της νοσηρότητας να παρουσιάσουν σημαντική μείωση, μέσω της αναδιοργάνωσης της επείγουσας φροντίδας υγείας.