Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση και η νοσηλεία παιδιών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και τις Παιδιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, μετά τα Χριστούγεννα.
Το κοκτέιλ ιώσεων που προσβάλουν τα παιδιά-γρίπη – covid-19 – αναπνευστικοί ιοί-έχει προκαλέσει αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα των Νοσοκομείων Παίδων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και την υπερκάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών στις κλινικές και την εμφάνιση ράντζων στους διαδρόμους, ευτυχώς για μικρό χρονικό διάστημα.
Την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, κατά την εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ», η αναμονή στα ΤΕΠ έφτασε, κάποια διαστήματα, τις 6 ώρες, παρότι άνοιξαν δύο έξτρα ιατρεία για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη προσέλευση.
«Προσέρχονται, στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, αρκετά παιδιά με γρίπη. Από αυτά τα περισσότερα επιστρέφουν σπίτι με οδηγίες. Πρωτοβάθμια περίθαλψη για παιδιά τη νύκτα και τις αργίες δεν υπάρχει», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχ. Γιαννάκος, ο οποίος έχει αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα, καθώς δεν λειτουργούν τα ιδιωτικά ιατρεία των Παιδιάτρων νυχτερινές ώρες και αργίες και στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν Παιδίατροι. «Τα νοσηλευόμενα παιδιά με γρίπη δεν είναι περισσότερα από ό,τι πέρσι τον ίδιο καιρό. Νοσηλεύονται κατά μέσο όρο 5-8 παιδιά με γρίπη αυτήν την περίοδο», εξηγεί ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα αναμένουμε έξαρση της γρίπης λίγο μετά την επανέναρξη των σχολείων στο διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου, περίπου, που είναι -κατά γενική ομολογία- και η δυσκολότερη περίοδος στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, όσον αφορά τις αναπνευστικές λοιμώξεις. «Χρειαζόμαστε ενίσχυση σε προσωπικό και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Εδώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου του 2024, θεσμοθετήθηκε ο «Προσωπικός Παιδίατρος», με το υπουργείο να επιδιώκει την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων Παιδιάτρων στη χώρα, προκειμένου να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά, σε πρώτη φάση, και σε επόμενο στάδιο, να αυξήσει το ποσοστό δωρεάν κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.