Μ. Θεμιστοκλέους: Θα υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα – Μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών τις επόμενες μέρες
Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή έχει το περισσότερο προσωπικό απ’ όσο έχει υπάρξει ποτέ. Τελεία και παύλα. Για να βάζουμε τα πράγματα σε σωστή πολιτική θέση, γιατί είναι πολιτικό το θέμα, είπε σε αυστηρό τόνο ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανοίγοντας την από στήθους και χωρίς σημειώσεις πενηντάλεπτη ομιλία του, χθες στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2024.
Όπως εξήγησε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πλέον έχει 10% περισσότερους γιατρους,10% περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό και 10% περισσότερο λοιπό προσωπικό. «Φέτος έχουμε 220 περισσότερα εκατομμύρια από πέρσι στα Νοσοκομεία και περίπου 600 εκατομμύρια στη συνολική αύξηση του προϋπολογισμού της υγείας. Από το 2019 έως σήμερα έχουμε αύξηση στις δαπάνες υγείας, κατά 74% και αύξηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων 120%», ανέφερε ο υφυπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια, ότι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τα νοσοκομεία κινήθηκαν στα χρήματα που τους δόθηκαν. «Αξίζει ένα μπράβο σε όλους τους διοικητές. Τα νοσοκομεία όλης της χώρας είτε έχουν κάνει καλύτερη, είτε λιγότερο καλή διοίκηση, θα κλείσουν με τα χρήματα που τους έχουν προϋπολογιστεί ευθύς εξαρχής Και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση γιατί 1. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού και 2. Με αυτά τα χρήματα έχουμε αυξήσει το παραγόμενο έργο, δηλαδή έχουμε περισσότερες νοσηλείες και περισσότερα χειρουργεία το 2024».
Για πρώτη φορά καλύφθηκαν τα 2/3 των προκηρύξεων στις άγονες περιοχές
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ένας γιατρός του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή έχει 4 διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το περασμένο έτος:
«1. Ένα περίπου 20% των γιατρών του ΕΣΥ έχει δικαίωμα ιδιωτικού έργου. 2. Υπάρχουν πλέον τα απογευματινά χειρουργεία που μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 6.000 σε 50 νοσοκομεία της χώρας. 3. Έχει γίνει αύξηση επιδόματος για τις άγονες περιοχές και 4. Έγινε αύξηση 20 % στις εφημερίες και οριζόντια φορολόγηση που ήταν πάγιο αίτημα των γιατρών. Οι αλλαγές αυτές που τρέχουν λίγους μήνες είναι σημαντικές, αλλά το αποτύπωμα για να φανεί χρειάζεται να περάσει κάποιος χρόνος. Ωστόσο τα σημάδια φαίνονται, γιατί προκηρύξαμε τις 300 άγονες θέσεις που είχαμε στη χώρα και για πρώτη φορά έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα από αυτές. Σε 12 με 18 μήνες το ΕΣΥ θα είναι επιλογή των γιατρών που θέλουν να κάνουν καριέρα».
Σημαντική μείωση στους χρόνους διορισμού
Σύμφωνα με τον υφυπουργό το επόμενο χρονικό διάστημα η Αριστοτέλους θα συνεχίσει τις προκηρύξεις των μόνιμων θέσεων και μετά από μία πολύ σημαντική παρέμβαση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι. «Το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε μία προκήρυξη για νοσηλευτικό, ή λοιπό προσωπικό να διαρκεί περισσότερα από τρία ή τέσσερα χρόνια, από την ώρα που θα έφευγαν αυτές οι προκηρύξεις προς τον ΑΣΕΠ, προς το υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ αυτή τη στιγμή με τη νομοθετική παρέμβαση που υπήρξε, έτσι ώστε να μπορούμε να παίρνουμε από τους επιλαχόντες, το διάστημα αυτό αναμένεται να μειωθεί περίπου στους δώδεκα μήνες.
Τις μέρες αυτές στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας θα γίνει ένας μεγάλος αριθμός προσλήψεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πολύ στοχευμένα στα κρίσιμα τμήματα, όπως είναι τα ΤΕΠ, οι ΜΕΘ, τα χειρουργεία, έτσι ώστε το 2025 να προκηρύξουμε τις 4000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μέχρι τέλος του έτους θα επαναπροκηρυχθούν οι ελάχιστες θέσεις που μας έχουν μείνει κενές στους γιατρούς. Είναι 91 θέσεις σε σύνολο 900».
Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής κρίσεως των γιατρών, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους από εκεί που μεσολαβούσε ένα μεγάλο διάστημα 6 μηνών, ενός έτους από την προκήρυξη στον διορισμό, τώρα γίνονται διορισμοί γιατρών στις πολύ πιεστικές περιπτώσεις εντός τριμήνου, ενώ στις υπόλοιπες στην πλειονότητα των θέσεων, σε τρεις με τέσσερις μήνες.
Νέο σύστημα εφημέρευσης: Ποια η εικόνα των μεγάλων νοσοκομείων
Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι φέτος σπάνε κάθε ρεκόρ, καθώς είναι οι περισσότερες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας και μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης, βάσει του οποίου αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση και το νέο έτος.
Για τις αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής που ξεκίνησαν την πρώτη Νοεμβρίου ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν βελτιώσει πολύ την εικόνα της απογευματινής εφημερίας στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας Ευαγγελισμό και Νίκαια. «Το νέο σύστημα εφημέρευσης όμως δεν έχει αλλάξει καθόλου τα πράγματα στο Αττικό, ενώ έχει επιδεινώσει την πρωινή λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων, όπως το Γεννηματάς και το Ιπποκράτειο». Σε αυτά θα υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές και θα γίνει και μια προσπάθεια να αυξηθεί η χωρητικότητα του συστήματος, είπε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει άλλες πληροφορίες επ’ αυτού.
Αλλαγές στις εφημερίες το 2025 ανά δύο μήνες – Ψηφιακό σύστημα το 2026
«Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν εντός νοσοκομείου για τις οποίες θα ενημερωθούν οι νυν διοικητές, αλλά και όσοι είναι να έρθουν μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα. Οι αλλαγές στις εφημερίες το 2025 θα γίνουν αργά, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχουμε μια αλλαγή στο σύστημα ανά 2 μήνες, για να μην σοκαριστεί το σύστημα. Επίσης θα υπάρξει ένα ψηφιακό σύστημα, το οποίο όμως θα είναι έτοιμο σε 18 μήνες.
Ωστόσο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υπολογίζουμε τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, θα μπορέσουμε να έχουμε το πρώτο tracking των ασθενών στα επείγοντα για να μας δίνει την πληροφορία, έτσι ώστε να μπορούμε να επεμβαίνουμε, αλλά και να ελέγχουμε. Ο ασθενής δηλαδή θα μπαίνει, θα παίρνει ένα QR code θα σκανάρεται και έτσι θα μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβείς χρόνους, ώρα από ιατρείο σε ιατρείο. Και να ξέρουμε αν η αναμονή οφείλεται όντως γιατί πρέπει να προσθέσουμε προσωπικό στον αξονικό ή γιατί κάποιος δεν κάνει καλή διοίκηση».
Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο
Για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο πλαίσιο του υγειονομικού χάρτη το 2025, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει, γιατί όπως είπε δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις άλλη δομή. Επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές τμημάτων, συγχωνεύσεις τμημάτων, καθώς επίσης θα δημιουργηθούν καινούργια τμήματα. «Θα υπάρξουν αλλαγές εντός της διοικητικής οργάνωσης του οργανωτικού, όλων των νοσοκομείων της χώρας οριζόντια και θα υπάρξουν αλλαγές τμημάτων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».