Η υποστελέχωση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τα βαριά περιστατικά
Με κεντρικό μήνυμα «Δεν πάει άλλο» οι υγειονομικοί της Κρήτης προχωρούν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στις δομές του ΕΣΥ και αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Λόγω αποχωρήσεων γιατρών και προσωπικού, σημαντικές κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν και κάθε μήνα μένουν πολλές κενές εφημερίες σε κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και κίνδυνοι στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και να γίνονται συχνά διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης. «Παράλληλα συνεχίζεται και η έλλειψη νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και υποστηρικτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συνθηκών νοσηλείας, τη μείωση των χειρουργικών τραπεζιών και των κλινών ΜΕΘ, και τη συστηματική παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας. Την ίδια στιγμή επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας με υπερεργασία, εντέλλεσθε και μετακινήσεις».
Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι τα υποτιθέμενα κυβερνητικά μέτρα για την προσέλκυση προσωπικού, δεν λειτούργησαν ως αποτελεσματικό κίνητρο, αλλά ως προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι για την πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, αναφέρει ο κ. Μανουσάκης. Επισημαίνει μάλιστα ότι για τα Νοσοκομεία της Κρήτης προκηρύχθηκαν το Δεκέμβριο 19 θέσεις μόνιμων ιατρών, και τελικά υποβλήθηκαν 12 αιτήσεις μόνο για τις 7 θέσεις.
Ρέθυμνο: Ειδικευόμενοι καλούνται να συνδράμουν σε διακομιδές βαρέων περιστατικών χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις
Αντιδράσεις προκαλεί πάντως και η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Ρεθύμνου να ενταχθούν ειδικευόμενοι γιατροί στο πρόγραμμα εφημέρευσης διακομιδών, για συνοδεία διασωληνωμένων ασθενών, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. «Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο στις διακομιδές, ρίχνουμε τη ζωή των βαρέως πασχόντων ασθενών στα χέρια ιατρών που δεν μπορούν και δεν ξέρουν να τους βοηθήσουν αν κατά τη διακομιδή τους υπάρξουν επιπλοκές της νάρκωσης, ή της μηχανικής αναπνοής,» αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «οι ειδικευόμενοι ιατροί αντί να αναγνωρίζεται το τεράστιο έργο που προσφέρουν στα τμήματα τους δουλεύοντας σε εντατικούς ρυθμούς, βλέπουν να τους ανατίθενται διαρκώς επικίνδυνες αποστολές που τους οδηγούν σε απόγνωση και φυγή από το ΕΣΥ».
Με ψυχιάτρους ενηλίκων και γενικούς γιατρούς οι εφημερίες του Παιδοψυχιατρικού στο ΠΑΓΝΗ
Εξίσου έντονες αντιδράσεις προκαλεί και η απόφαση της 7ης ΥΠΕ να αναθέσει εφημερίες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) σε ψυχιάτρους ενηλίκων και γενικούς γιατρούς. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου (ΕΝΙΗ) σε ανακοίνωση της καταγγέλλει την πρακτική αυτή ως αντιεπιστημονική, επικίνδυνη και μη αποδεκτή, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί εδώ και μήνες με έναν μόνο ειδικευμένο παιδοψυχίατρο. Η απόφαση αυτή έρχεται να μπαλώσει τα τεράστια κενά της δημόσιας υγείας, αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες της παιδοψυχιατρικής περίθαλψης, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου».
Με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας λειτουργεί το Ακτινολογικό του ΠΑΓΝΗ
Την ίδια ώρα το προσωπικό του Ακτινολογικού Τμήματος του ΠΑΓΝΗ ζητά άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του τμήματος. σε επιστολή που κοινοποίησε στην 7η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και την διοίκηση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών μετακινούνται ακτινολόγοι από τα κέντρα υγείας, ενώ οι χρωστούμενες μέρες αδειών και ρεπό φτάνουν έως και τις 563 μέρες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης έκανε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού και να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, καθώς επίσης να μετατραπούν σε αορίστου, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Από την πλευρά μας ζητήσαμε και ζητάμε αυξήσεις αποδοχών , μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αυτός είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για να ανασχεθεί το κύμα αποχωρήσεων, να υπάρξει ενίσχυση με προσωπικό και βελτίωση της κατάστασης των δομών του ΕΣΥ», τονίζει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης.