Σε απόλυτη δυσλειτουργία έχει περιέλθει ο χειρουργικός τομέας στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», λόγω των τραγικών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Πολλές φορές, λαμβάνονται αποφάσεις για την αναστολή των τακτικών παιδιατρικών χειρουργείων, λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού και -με εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής- αποφεύγονται οι αναβολές των χειρουργείων, όπως καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.
«Παρότι, όμως, αποφεύγεται η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, δεν γλυτώνουμε τη συνεχή μείωση του αριθμού τους. Έτσι, αυξάνεται ο χρόνος αναμονής. Επίσης, για τα παιδιά που εισάγονται σε εφημερίες και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα χειρουργεία τους ολοκληρώνονται σε δύο ημέρες. Εμφανής η εργασιακή εξάντληση των συναδέλφων», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει: «Μου περιγράφουν ότι γονείς όταν τους βλέπουν εξαντλημένους στις εφημερίες τους παρακαλούν να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος».
- Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», βρίσκονται σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και
- Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», βρίσκονται σε αναμονή 1.000 τακτικά χειρουργεία.
Λειτουργούν λιγότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες
«Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και ανεπτυγμένες είναι οι 8. Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7. Σταδιακά, μειώνονταν και τώρα λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: Το Αγλαΐα Κυριακού είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 έως 15. Τώρα είναι 8. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα 13 στη βάρδια.
«Στο Παίδων «Αγία Σοφία», από 10 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 3, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού», ανέφερε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ο Λάμπρος Μπάνος, Εντατικολόγος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Πρέπει να επισημάνουμε ότι αναισθησιολόγοι στο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν βρίσκονται μόνο στα χειρουργεία, αλλά και σε διαγνωστικά τμήματα όπως οι Μαγνητικοί τομογράφοι και σε άλλα θεραπευτικά τμήματα.
Οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία δεν επιλύουν το πρόβλημα καθότι δεν διαθέτουν την εξειδίκευση για τη χορήγηση αναισθησίας σε νεογνά και παιδιά.
«Από την προηγουμένη εβδομάδα, οι συνάδελφοι γιατροί του χειρουργικού τομέα και στα δύο νοσοκομεία, κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις. Καταφύγαμε στο έσχατο μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε ταυτόχρονα και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και τα τακτικά. Αυτήν τη στιγμή, η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει στα 2.000 παιδιά που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να χειρουργηθούν, γιατί από 10 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το «Αγία Σοφία», αυτήν τη στιγμή καθημερινά, λειτουργούν 3, το πολύ 4. Κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτές, παραμένουν οι αίθουσες κλειστές σε ποσοστό πάνω από το 50%».
Όπως λέει ο ίδιος: «Και αναισθησιολόγοι να έρθουν και να διοριστούν, αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα 2.000 παιδιά είναι τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όμως μέσα από αυτήν την αναμονή, το χειρουργικό πρόβλημα δημιουργεί συνέπειες για την υγεία τους και καταλήγουν να γίνουν έκτακτα περιστασιακά».
Το ίδιο ακριβώς βεβαιώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Χαρακτηριστικά μου είπε γιατρός του «Αγλαΐα Κυριακού»: ‘και ένα πούλμαν γεμάτο αναισθησιολόγους να φέρουν δεν θα αλλάξει η κατάσταση γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό…’. Φυσικά ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Πώς να αντέξει το εργασιακά εξαντλημένο προσωπικό να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο;».
«Οι συνάδελφοι, μας είπαν ότι εκτός από το ιατρικό προσωπικό, αυτό που έχει σημασία είναι και το νοσηλευτικό, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να μπουν στα χειρουργεία οι γιατροί», σημειώνει και προσθέτει: «Σαν γιατροί καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για παιδιά, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι».
Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση!
«Θεωρώ ότι είναι επιλογή σήμερα του κράτους και των κυβερνήσεων να κρατούν τα νοσοκομεία υποβαθμισμένα και τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές ώστε να στρέφουν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, να δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία με εξαντλητικά ωράρια, να μην παίρνουμε ρεπό και άδειες. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει», επισημαίνει ο κ. Μπάνος.
Ποια είναι η λύση
Ασφαλώς όχι τα απογευματινά χειρουργεία που απέτυχαν, επειδή οι συνάδελφοι δεν έχουν αντοχές να τα υποστηρίξουν, όπως στα Παίδων και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν. Η ΛΥΣΗ είναι προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Τώρα όταν γίνεται προκήρυξη, το επικουρικό προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις μονίμων ή οι μόνιμοι πηγαίνουν από ένα νοσοκομείο στο άλλο. Να αντιμετωπισθεί με κίνητρα το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με αυξήσεις μισθών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ».
«Να ξανακαταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ», τονίζει ο κ. Γιαννάκος: «Δεν βρίσκεις πια γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες με αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς. Γιατρός 1.850 ευρώ το μήνα. νοσηλευτής, διασώστης 800 ευρώ το μήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Μπάνο: «Την άλλη βδομάδα έχουμε καινούργια γενική συνέλευση όλου του προσωπικού έτσι ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με βασικό αίτημα να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα και να χειρουργηθούν τα παιδιά. (…) Με το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, καλύπτονται με δυσκολία τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και 1 με 2 τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν περισσότερα, δουλεύουμε σε συνθήκες μεγάλης έντασης, μεγάλης εξουθένωσης, υπερεργασίας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προβεί σε αυτήν την έσχατη λύση».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας, επίσης, στο MEGA, αναφέρθηκε στην συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον διοικητή του Παίδων «Αγία Σοφία», στον οποίο τέθηκε το θέμα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων . Πρέπει να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες για να δούμε ποιοι αναισθησιολόγοι θα πάνε στο ένα νοσοκομείο και ποιοι στο άλλο».
«Οι συνάδελφοι, μας είπαν ότι εκτός από το ιατρικό προσωπικό, αυτό που έχει σημασία είναι και το νοσηλευτικό, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να μπουν στα χειρουργεία οι γιατροί», σημειώνει και προσθέτει: «Σαν γιατροί καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για παιδιά, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι».