Ημέρα με την ημέρα διογκώνονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας από την υποστελέχωση του ΕΣΥ. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι που καλούνται να καλύψουν τα κενά εκδηλώνουν πλέον με τον πιο έντονο τρόπο τις ανησυχίες τους για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας αλλά και για την επισφαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Χαρακτηριστική, είναι η τελευταία ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας το οποίο σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ένας 80χρονος συνταξιούχος γιατρός από τη Δράμα ήταν ο μόνος ιδιώτης γιατρός που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εργαστεί στη ΜΕΘ Δράμας.
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πιθανότητα να εργαστεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας ο 80χρονος συνταξιούχος γιατρός μετά την πρόσκληση της Διοίκησης του νοσοκομείου, να εργαστεί με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των κενών 24ωρης εφημέρευσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Η είδηση και μόνο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ αντέδρασε εκφράζοντας την πρόθεση του να παραιτηθεί αν προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης του υπερήλικα γιατρού. Στην πολύπαθη ΜΕΘ της Δράμας που εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα» σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει:
«Κανείς δεν αμφισβητεί τις ιατρικές ικανότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία ή την καλή διάθεση του συγκεκριμένου γιατρού να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Όταν όμως οι υπάλληλοι με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους απολύονται αυτοδίκαια και συνταξιοδοτούνται, εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν στα 80 τους μπορούν να επανέρχονται για να αναλάβουν εκ νέου καθήκοντα σε μια υπηρεσία υποστελεχωμένη με υπερεφημέρευση και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.
Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΣΥ αλλά ενδέχεται να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Αναφερόμαστε στην τροπολογία με την οποία άνοιξε ο δρόμος για αθρόες προσλήψεις με μπλοκάκι στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς αλλά και στο κάλεσμα που απηύθυνε ο υπουργός υγείας μέσω τηλεοπτικής εκπομπής σε συνταξιούχους τραυματιοφορείς προκειμένου να επιστρέψουν με μπλοκάκι στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι έχουμε φτάσει στα όρια μας λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και δεν αντέχουμε πειραματισμούς στις πλάτες μας. Δεν αντέχουμε επίσης να χάσουμε ούτε έναν από τους λιγοστούς γιατρούς που έχουν απομείνει. Για ακόμα μια φορά ζητάμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων ώστε νέοι γιατροί, νοσηλευτές αλλά και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων να έρθει να εργαστεί στο νοσοκομείο της Δράμας και στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία. Όπως μας ενημέρωσε η Διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας σε συνάντηση που είχαμε μαζί της, δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση σχετικά με την πρόσληψη του 80χρονου γιατρού».
Όπως είναι γνωστό, το νοσοκομείο Δράμας αναμένεται λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των άγονων (κατηγορίας Α) μαζί με τα νοσοκομεία της Κω, της Σπάρτης, της Σαντορίνης κ.α. προκειμένου να υπάρξουν ειδικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα έλλειψης εντατικολόγων. Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 80χρονος Δραμινός ιατρός που εκδήλωσε ενδιαφέρον παλαιότερα δούλευε στο Νοσοκομείο Δράμας, με την ειδικότητα του Αναισθησιολόγου, όμως έχει και την σχετική εμπειρία του Εντατικολόγου.
Επίσης στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου υπηρετούν δύο μόνιμοι γιατροί, οι οποίοι ενισχύονται από μετακινήσεις δύο στρατιωτικών γιατρών. Η κλινική υποστηρίζεται και από δύο ειδικευόμενους παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας ήδη έχει παραιτηθεί, καθώς δεν άντεξε τον φόρτο εργασίας με τις συνεχείς εφημερίες.