Ρούλα Σκουρογιάννη
Σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν, πρόσφατα, στη συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (American Diabetes Association), στο Σαν Ντιέγκο, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται αναλογικά με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Στη μελέτη, η προσοχή επικεντρώθηκε στη συσχέτιση του μακροπρόθεσμου κινδύνου για την ανάπτυξη του ΣΔ2 στους νέους ως αποτέλεσμα της αύξησης του επιπέδου παχυσαρκίας. Είχε προηγουμένως συνειδητοποιηθεί ότι υπήρχε μια σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του διαβήτη, αλλά όχι σε περιπτώσεις νέων με σοβαρή παχυσαρκία.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ομάδα νεαρών Αμερικανο-Ινδών που θεωρούνται ευάλωτη ομάδα και περιείχε ένα δείγμα μελέτης 2.728 παιδιών χωρίς διαβήτη ηλικίας 5-9 ετών παράλληλα με μια αλληλεπικαλυπτόμενη ομάδα 4.317 παιδιών ηλικίας 10-17 ετών.
Κάθε άτομο παρακολούθησε μέχρι την ηλικία των 45 ετών ή μέχρι την έναρξη του ΣΔ2. Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά που είχαν ΔΜΣ υψηλότερο κατά τουλάχιστον 40% από το αρχικό σημείο ένδειξης παχυσαρκίας είχαν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ΣΔ2 στην ηλικία των 45, σε σύγκριση με το μέσο ΔΜΣ.
«Είχαμε βρει και στο παρελθόν ότι ο ΔΜΣ στη νεολαία είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης για το διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είχαμε εξετάσει τα ποσοστά επικινδυνότητας εμφάνισης του διαβήτη στα άτομα με σοβαρό βαθμό παχυσαρκίας, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο σήμερα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Madhumita Sinha, κλινική ερευνήτρια στο National Institutes of Health.
Παρόλο που η έρευνα δείχνει ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να προβλεφθεί, αποδεικνύει ότι το βάρος στην αρχή της ζωής ενός ατόμου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του ΣΔ2, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα βάρους είναι ακραία.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι απαιτούνται αυστηρότερες διαιτητικές συμβουλές που πρέπει να παρέχονται στις οικογένειες για την καταπολέμηση των αυξανόμενων επιπέδων παχυσαρκίας και συνεπώς και για την αύξηση των επιπέδων ΣΔ2.