Σκληρή κόντρα στη Βουλή για τον προσυμπτωματικό έλεγχο
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς σχετικά με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για να υπογραφεί η πρώτη υπουργική απόφαση και χαρακτήρισε «ακατανόητη, αιφνίδια και ύποπτη την αλλαγή των προδιαγραφών και προϋποθέσεων» για τα διαγνωστικά εργαστήρια που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.
Ο Πέτρος Παππάς αναρωτήθηκε για ποιους λόγους επιβλήθηκε η προσκόμιση από τα συμμετέχοντα εργαστήρια πιστοποιήσεων, αναγνωρίσεων και διαπιστεύσεων και για ποιους λόγους ο αριθμός των εργαστηρίων που μπορούν να ενταχθούν στη λίστα των εγκεκριμένων εργαστηρίων ανάλυσης ορίζεται μόλις σε είκοσι πανελλαδικά».
Παίρνοντας τον λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη εξέφρασε την έκπληξη της για τις επισημάνσεις του κ. Παππά σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά πληθυσμιακά προγράμματα και το σπουδαιότερο ότι τίθενται ποιοτικές προδιαγραφές που η χώρα δεν είχε ποτέ πριν.
«Η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να γίνεται η εξέταση με ψηφιακή μαστογραφία. Η χώρα έχει πάρα πολλούς αναλογικούς μαστογράφους. Αυτούς δεν τους συμπεριλάβαμε γιατί ο ψηφιακός μαστογράφος δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα» είπε η κα Αγαπηδάκη και πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξη είναι να έχουμε ποιοτικούς ελέγχους που θα ανιχνεύουν ακριβώς τους τύπους του συγκεκριμένου καρκίνου, δηλαδή του HPV DNA, που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και όχι κάποιων άλλων. Θέλουμε να ανιχνεύει και την ελάχιστη ποσότητα αυτών των τύπων». «Θα πάμε να υποβάλλουμε μαζικά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες σε τεστ και οφείλουμε να έχουμε υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές» πρόσθεσε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Οι διευκρινίσεις της κας Αγαπηδάκη δεν έπεισαν τον κ. Παππά ο οποίος στην δευτερολογία του έκανε λόγο για σκανδαλώδη μετατροπή των όρων και πρόσθεσε πως δημοσιεύματα βοούν ότι οι νέες τεχνικές απαιτήσεις ευνοούν συγκεκριμένη εταιρεία.
«Κόπτεσθε για την ουσία αλλά για τον τύπο τίποτα. Πριν από λίγες μέρες, έκλεισε το Τμήμα Βραχυθεραπείας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Πρόκειται για το τμήμα όπου έκαναν τις θεραπείες τους οι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ανεγχείρητος, δηλαδή τα πιο βαριά περιστατικά» ανέφερε και «υποστήριξε ότι η μόνη μέριμνα του επιτελικού κράτους είναι να διοχετευθούν οι πόροι στα μεγάλα εργαστήρια».
«Ειλικρινά δεν περίμενα από γιατρό, γενικό γιατρό κιόλας, να έρθει εδώ και να καταφέρεται ενάντια στα προγράμματα και να λέει ότι αυτά θα έπρεπε να γίνουν με λιγότερες προδιαγραφές» του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Παππά να κάνει την αυτοκριτική του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα τέτοιο πληθυσμιακό πρόγραμμα.
Η Ολλανδία που θεωρείται χώρα best practice, είχε πενήντα εργαστήρια τα οποία μείωσε σε πέντε και από πέντε τα κάνει τρία. «Αναφέρεστε σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς αλλά διαγωνισμός δεν υπάρχει. Μιλάμε για μια ΚΥΑ. Έχει βγει η πρόσκληση και τα sms θα φύγουν τις επόμενες μέρες» σημείωσε επίσης η κα Αγαπηδάκη η οποία έκλεισε την παρέμβαση της λέγοντας ότι το 2000 που νομοθετήθηκε το πρόγραμμα η κυβέρνηση έπρεπε να ασχοληθεί με την πανδημία.
«Μας λέτε ότι έπρεπε να μην ασχολούμαστε με την πανδημία, όπως έκαναν όλες οι χώρες, αλλά να τρέχουμε παράλληλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Σούπερμαν δεν είμαστε και δεν θα βρείτε καμία χώρα να έχει superwomen και supermen» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Αγαπηδάκη.