Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, οι επιδημίες και ο εκτοπισμός έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση υγείας, με 305 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας το 2025.
Για την κάλυψη αυτών των αναγκών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει έκκληση έκτακτης ανάγκης ώστε να συγκεντρωθούν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επιτρέψουν στον οργανισμό να υποστηρίξει σωτήριες παρεμβάσεις υγείας σε όλο τον κόσμο.
Η έκκληση του ΠΟΥ υπογραμμίζει τέσσερις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτήν τη στιγμή: κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, εκτοπισμός και εστίες ασθενειών. Αυτά είναι υπεύθυνα για την πυροδότηση βαθύτερων, πιο μακροχρόνιων κρίσεων υγείας και θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους πιο ευάλωτους του κόσμου.
«Χωρίς επαρκή και βιώσιμη χρηματοδότηση πρέπει να αποφασίσουμε το αδιανόητο, δηλαδή ποιος θα λάβει περίθαλψη και ποιος όχι. Καθώς οι κρίσεις γίνονται πιο συχνές και σοβαρές, το χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων αναγκών και των διαθέσιμων πόρων συνεχίζει να διευρύνεται. Η υποστήριξη της έκκλησης έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ είναι μια ζωτική επένδυση στην παγκόσμια αλληλεγγύη και την ισότητα στην υγεία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκφράζοντας τη λύπη του για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αναγκών και της διαθέσιμης χρηματοδότησης.
Ένας κόσμος σε κρίση
Η έκκληση έρχεται σε μια στιγμή που ο ΠΟΥ έχει καταγράψει πρωτοφανή επίπεδα επιθέσεων σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.
Μόνο το 2024, σημειώθηκαν 1.515 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας σε 15 χώρες , με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους και σοβαρές διαταραχές στις κρίσιμες υπηρεσίες.
Σε πολλές περιοχές όπως, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Σουδάν και η Ουκρανία, ο ΠΟΥ παρέχει επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υποστηρίζει εκστρατείες εμβολιασμού για την πρόληψη επιδημιών ασθενειών, προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε κοινότητες που έχουν πληγεί από τραύματα και αντιμετωπίζει τις ανάγκες υποσιτισμού και υγείας των ευάλωτων πληθυσμών.
Στην Ουκρανία, ο ΠΟΥ έχει εγκαταστήσει κλινικές για να αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις υγείας, διασφαλίζοντας ότι οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί συνεχίζουν να λαμβάνουν ουσιαστική φροντίδα.
Στη Γάζα, πάνω από ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας χορηγήθηκαν το 2024 παρά τις σημαντικές προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας, αποτρέποντας ένα καταστροφικό ξέσπασμα μεταξύ των παιδιών.
Πέρα από την άμεση ανακούφιση, ο ΠΟΥ εστιάζει στην ενδυνάμωση «των κοινοτήτων να προστατεύσουν τον εαυτό τους, να δώσουν προτεραιότητα στην ισότητα και να οικοδομήσουν μια κληρονομιά ετοιμότητας. Αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες και διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ακόμη και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα, ο ΠΟΥ επιδιώκει να σπάσει τον κύκλο της ευπάθειας και να οικοδομήσει μια ισχυρότερη βάση για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας.
Η υποστήριξη της Έκκλησης Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση άμεσων κρίσεων αλλά και τη διαφύλαξη του μέλλοντος της παγκόσμιας υγείας», δήλωσε Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Προστασία της υγείας, σώζοντας ζωές
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε την έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων ως «έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη και ως μια επένδυση στην ισότητα, την ανθεκτικότητα και την κοινή αρχή ότι η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», προτρέποντας τους δωρητές να δράσουν αποφασιστικά.
Το 2024, η χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας σε ανθρωπιστικές ανάγκες κάλυπτε μόνο το 40% των προσδιορισμένων αναγκών. Χωρίς άμεση οικονομική στήριξη, εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν σε κίνδυνο και οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί του κόσμου θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτού του ελλείμματος.
Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από δωρητές και εταίρους, ο ΠΟΥ στοχεύει να συνεχίσει το ζωτικής σημασίας έργο του στην πρώτη γραμμή, από την παροχή κρίσιμης φροντίδας σε ζώνες συγκρούσεων έως την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των κλιματικών καταστροφών, τηρώντας παράλληλα τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.