Σοκ στη Φλώρινα!
Πέθανε 5χρονη από οξύ αλλεργικό σοκ
Το αλλεργικό σοκ προκάλεσε στο άτυχο παιδί αντιβιοτικό που είχε ξαναπάρει
Τι αναφέρει για την ένεση αδρεναλίνης στο dailypharmanews.gr ο Παιδίατρος, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Βαρικό Φλώρινας από το τραγικό συμβάν του ξαφνικού θανάτου ενός 5χρονου κοριτσιού.
Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης το βράδυ της Τρίτης, έχοντας πέσει σε κώμα. «Το παιδί όταν έφτασε στο νοσοκομείο ήταν άσφυγμο και μελανιασμένο και είχε όλα τα χαρακτηριστικά του νεκρού», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μποδοσακείου Νοσοκομείου, Δημήτρης Κυφωνίδης. «Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να το επαναφέρουν στη ζωή με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και ανάνηψη δεν απέδωσαν».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενήργησε το πρωί της Τετάρτης ο ιατροδικαστής Ιωάννης Φούντος, το άτυχο παιδί έχασε τη ζωή του από οξύ αλλεργικό σοκ. «Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο θάνατος οφείλεται σε αλλεργικό σοκ μετά τη λήψη ενός αντιβιοτικού που χορηγείται συχνά και είναι αγαπητό στα παιδιά λόγω της ευχάριστης γεύσης του», εξήγησε ο κ. Κυφωνίδης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ίδιο φάρμακο είχε λάβει ξανά στο παρελθόν το άτυχο παιδί χωρίς να του προκαλέσει κάποια παρενέργεια.
Το χρονικό ενός αναπάντεχου θανάτου
Σύμφωνα με τον κ. Κυφωνίδη το πρωί της Τρίτης (21/8) το κοριτσάκι ανέβασε υψηλό πυρετό και αφού το εξέτασε ιδιώτης γιατρός του χορήγησε αντιβιοτικό με την οδηγία να λαμβάνεται ανά δωδεκάωρο, στις 8 το πρωί και στις 8 το βράδυ. Μετά τη χορήγηση του αντιβιοτικού, στις 8 το βράδυ, το κοριτσάκι αισθάνθηκε κάψιμο στο λαιμό, ζήτησε νερό και αφού το ήπιε έκανε εμετό και μετά έχασε τις αισθήσεις της. Αμέσως μετά ο πατέρας, μαζί με τον πρόεδρο του χωριού, μετέφεραν με ιδιωτικό αυτοκίνητο το παιδί στο Μποδοσάκειο, αλλά ήταν ήδη νεκρό και οι προσπάθειες των γιατρών για να το επαναφέρουν δεν απέδωσαν.
Σύμφωνα με τους γονείς της μικρής, το πεντάχρονο κοριτσάκι είχε ξαναπάρει την ίδια αντιβίωση στο παρελθόν χωρίς τότε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Οι σοκαρισμένοι γονείς του κοριτσιού, έλεγαν στους γιατρούς πως δεν είχε προηγηθεί κάτι που να εξηγεί τους λόγους της κατάρρευσης του παιδιού τους.
Η ένεση αδρεναλίνης
Το συμβάν προκάλεσε έντονη ανησυχία στο γενικό πληθυσμό και, σύμφωνα με αναφορές φαρμακοποιών, πολλοί γονείς έσπευσαν να αγοράσουν ένεση αδρεναλίνης. Για το θέμα ρωτήσαμε τον Παιδίατρο, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. «Η ένεση αδρεναλίνης, εύκολης χορήγησης για να χρησιμοποιείται από το γενικό πληθυσμό, είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις οξέων αλλεργικών αντιδράσεων. Πιθανότατα να ήταν και η μόνη λύση στο περιστατικό με το άτυχο κοριτσάκι, με την προϋπόθεση ότι θα χορηγούνταν άμεσα –χωρίς καμία καθυστέρηση- τα πρώτα λεπτά της αναφυλακτικής αντίδρασης. Ωστόσο, δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει πανικός στους γονείς. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα άτομα με γνωστή αλλεργία θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ένεση (και μάλιστα δύο ενέσεις, ώστε σε περίπτωση μη επαρκούς αποτελέσματος από τη χορήγηση της πρώτης να κάνουν και τη δεύτερη). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το γενικό πληθυσμό όταν υπάρξουν έντονα αλλεργικά συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Είναι στην ευχέρεια των πολιτών να προμηθευτούν ένεση αδρεναλίνης. Σημαντική είναι επίσης η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού που μένει στην περιφέρεια και βρίσκεται σε απόσταση μεγάλη από κάποιο φαρμακείο σχετικά με τα φάρμακα και την ένεση αδρεναλίνης και η σωστή οργάνωση της τοπικής κοινωνίας για κάθε ξαφνικό συμβάν και την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του».
Με αφορμή το περιστατικό, ο κ. Νταλούκας επεσήμανε στο dailypharmanews.gr κάποια σημαντικές παραμέτρους γύρω από το φάρμακο που εύκολα ξεχνάμε όλοι καθημερινά, αν και μας έχουν επισημανθεί αρκετές φορές.
«Τέτοια γεγονότα μας λυπούν αφάνταστα, μας βάζουν σε σκέψεις και αναδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης. Η ζωή, δυστυχώς, δεν είναι δεδομένη για κανέναν από εμάς. Υπάρχουν καθημερινά κίνδυνοι που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Αυτό είναι δεδομένο όσο αρνητικό και αν ακούγεται. Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι το φάρμακο επιτελεί σημαντική αποστολή όταν χορηγείται στην περίπτωση που το έχουμε ανάγκη και λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες. Είναι μεγάλη η ευθύνη γιατρών, φαρμακοποιών αλλά και του γενικού πληθυσμού απέναντι στο μεγάλο θέμα της χρήσης των φαρμάκων. Οι γιατροί πρέπει να χορηγούν το φάρμακο μόνο όταν είναι απαραίτητο και να ενημερώνουν τους ασθενείς για κάθε πιθανή παρενέργεια του. Να μη χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή από τους φαρμακοποιούς. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα μόνο μετά από τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού τους και να διαβάζουν τις οδηγίες των φαρμάκων προσεκτικά για να είναι ενήμεροι και προσεκτικοί για κάθε αντίδραση. Όσο διάστημα λαμβάνουμε φάρμακα να είμαστε σε εγρήγορση μήπως κάτι συμβεί και άμεσα να επικοινωνήσουμε με το γιατρό. Σαν χώρα δε λειτουργούμε σωστά στο θέμα του φαρμάκου, καθώς η μεγαλύτερη από το απαραίτητο κατανάλωση φαρμάκων είναι χαρακτηριστική στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Νταλούκας.