Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για την κατάσταση φόβου και αγωνίας που επικρατεί και πάλι μεταξύ των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης ήταν τα δύο περιστατικά διάρρηξης φαρμακείων μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε με αποτέλεσμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος να προχωρήσει και πάλι σε δελτίο Τύπου προσπαθώντας μέσω της δημοσιότητας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών για την αύξηση, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, όχι μόνο των διαρρήξεων αλλά και των ληστειών και των κλοπών στα φαρμακεία της πόλης.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μέσα από το δελτίο Τύπου κάνει λόγο για απόγνωση των φαρμακοποιών, με σοβαρά περιστατικά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση, κυρίως στη δυτική πλευρά της πόλης και στη συνέχεια δίνοντας μία εικόνα της κατάστασης που υπάρχει τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί είναι απροστάτευτοι και θωρούν αναγκαία τη διαρκή ύπαρξη περιπολιών από την ελληνική αστυνομία.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:
Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αύξησης των διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών στα φαρμακεία της πόλης. Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), τους τελευταίους δύο μήνες τα φαρμακεία έχουν μπει εκ νέου στο στόχαστρο των κακοποιών, με σοβαρά περιστατικά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση, κυρίως στη δυτική πλευρά της πόλης.
Οι φαρμακοποιοί αισθάνονται απροστάτευτοι και ήδη ο ΦΣΘ έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Γεώργιο Τζήμα, με στόχο να ληφθούν μέτρα αστυνόμευσης για να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά και να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας.
«Είμαστε απροστάτευτοι. Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, με τα περισσότερα να καταγράφονται σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως Σταυρούπολη και Αμπελόκηποι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε δύο νέα κρούσματα διάρρηξης, ένα το Σάββατο κι ένα την Κυριακή. Οι δράστες παραβιάζουν στόρια, καταστρέφουν τζαμαρίες και σπάνε κλειδαριές προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Συνήθως οι διαρρήξεις γίνονται τις πρώτες πρωινές ώρες ή τις βραδινές, όταν τα φαρμακεία είναι κλειστά. Στόχος των δραστών είναι η ταμειακή μηχανή. Ωστόσο δεν βρίσκουν αξιόλογα χρηματικά ποσά, παρά μόνο λίγα κέρματα, αφού η πλειοψηφία των συναλλαγών στα φαρμακεία γίνεται με τη χρήση pos», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν και οι ληστείες και οι κλοπές, καθώς οι δράστες εισβάλλουν στα φαρμακεία, κυρίως τις ώρες που αυτά διανυκτερεύουν και με την απειλή όπλου ή μαχαιριού αρπάζουν τα χρήματα από το ταμείο ή κλέβουν καλλυντικά.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα φαρμακεία βρίσκονται στο στόχαστρο κακοποιών. Τα τελευταία χρόνια το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας έχει κάνει τουλάχιστον δύο συναντήσεις με την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Οι συναντήσεις αυτές έχουν αποτέλεσμα και καταλήγουν σε συλλήψεις των δραστών, αλλά ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα εμφανίζεται εκ νέου», τονίζει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι «εμείς λαμβάνουμε όσα μέτρα μπορούμε για να θωρακίσουμε τα φαρμακεία μας. Ωστόσο είναι αναγκαία η διαρκής ύπαρξη περιπολιών από την ελληνική αστυνομία και για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης».
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews έδωσε μία πληροφορία που κάνει ακόμη πιο σαφές το γιατί οι φαρμακοποιοί είναι αναστατωμένοι.
«Υπάρχει και πάλι μία συχνότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών που είναι ανησυχητική. Υπάρχουν συνάδελφοι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης που δεν κοιμούνται τα βράδια από την αγωνία τους για το τι θα τους ξημερώσει. Η κίνησή μας αυτή δεν έρχεται επειδή κάποιοι φαρμακοποιοί ζητούν την παρέμβαση μας. Πρόκειται πλέον για ένα θέμα το οποίο το συζητάμε καθημερινά στις ομάδες μας στα κοινωνικά δίκτυα. Από εκεί έρχονται και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε».
Η συζήτηση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο μ την αυξανόμενη συχνότητα τέτοιων περιστατικών αλλά και με το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι επιθέσεις είναι επαναλαμβανόμενες στο ίδιο φαρμακείο, γεγονός που δείχνει θρασύτητα των δραστών που προφανώς θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν να πιαστούν από την αστυνομία, κάτι που εντείνει την ανασφάλεια των φαρμακοποιών. Ο κ. Ευγενίδης αναφέρει το εξής: «Υπάρχουν φαρμακεία τα οποία έχουν “επισκεφτεί“ οι κακοποιοί δύο και τρεις φορές. Φαρμακεία τα οποία έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τα ανοίξουν, να τα παραβιάσουν, μία δύο φορές και επανήλθαν και τα παραβίασαν σε μία τρίτη προσπάθεια».
Η γενικότερη ανασφάλεια όμως αυξάνεται και μέσα από άλλες καταστάσεις που έχουν ζήσει φαρμακοποιοί και γίνονται ευρύτερα γνωστές στο χώρο, Ο κ. Ευγενίδης εξηγεί ότι «τέτοια περιστατικά είχαμε πριν τις γιορτές, συνέβαιναν και κατά τη διάρκεια τους και με την έλευση της νέας χρονιάς. Είχαμε συνάδελφο στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης που έμεινε 4 μέρες χωρίς να μπορεί να κλείσει το φαρμακείο της λόγω της ζημιάς που της είχαν κάνει που έπεσε πάνω στις μέρες των Αργιών και βάλαμε ως Σύλλογος σεκιούριτι για να αισθάνεται η ίδια περισσότερο ασφαλής και να κοιμάται το βράδυ».
Τι προσδοκά όμως ο Πρόεδρος του ΦΣΘ από τη νέα συνάντηση που έχει προσδιοριστεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (21/2) με τον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Γεώργιο Τζήμα;
«Εκείνο που περιμένουμε είναι να αυξηθούν πάλι τα μέτρα ασφαλείας, να βγουν οι αστυνομικοί στους δρόμους, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που παρατηρείται έξαρση των διαρρήξεων. Στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε κάνει στο αστυνομικό μέγαρο ο τότε αστυνομικός διευθυντής είχε πει ότι θα έρχονταν νέα άτομα τα οποία θα βοηθούσαν στην αύξηση των περιπολιών, ειδικά τη νύχτα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μία διαδικασία σε μόνιμη βάση γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες παρόλα αυτά, όταν βλέπεις ότι μία ομάδα συνανθρώπων μας, επαγγελματιών φαρμακοποιών στοχοποιείται από κάποιους παραβατικούς, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο να βρεθεί ένας τρόπος για όσα περιστατικά είναι εντοπισμένα ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, να αντιμετωπιστούν άμεσα». Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μας είχαν υποδείξει οι αστυνομικές αρχές στις προηγούμενες συναντήσεις που είχαμε για το θέμα, όσον αφορά τη θωράκιση των φαρμακείων μας. Έχουμε συστήματα ασφαλείας, κάμερες, φώτα που ανάβουμε, ρολά ασφαλείας. Από πλευράς μας δεν έχουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.