Πριν από δύο μήνες περίπου κοριτσάκι 3,5 ετών έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη από παρβοϊό, ενώ άλλα 10 παιδιά νόσησαν στον ίδιο παιδικό σταθμό με την άτυχη μικρή.
Ο ΕΟΔΥ με έγγραφο στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας καλεί τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό σε αυξημένη εγρήγορση λόγω συρροής περιστατικών παρβοϊού, που εκδηλώνετε και με συμπτώματα μυοκαρδίτιδας.
Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με απλό κρυολόγημα, με χαμηλό πυρετό και καταρροή αλλά 10 μέρες αργότερα εμφανίζεται εξάνθημα με έντονο κόκκινο χρώμα, που ξεκινά συνήθως από τα μάγουλα και εκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα. Χαρακτηριστικό του εξανθήματος είναι ότι δεν επηρεάζει την περιοχή γύρω από το στόμα και δεν προκαλεί κνησμό. Άλλα χαρακτηριστικά του ιού, που όμως είναι συνήθη και σε άλλους ιούς είναι η διόγκωση των λεμφαδένων, πονόλαιμος, διάρροια πόνοι και διόγκωση των αρθρώσεων σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες.
Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, όπως και συνέβη με δύο από τα παιδάκια που νόσησαν.
Ο ιός είναι γνωστός και ως ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή η πέμπτη νόσος και φαίνεται ότι υπάρχει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτή την εποχή γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το περιστατικό
Και τα 11 παιδάκια του εν λόγω παιδικού σταθμού εμφάνισαν υψηλά ποσοστά τροπονίνης, ενώ ένα από αυτά κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα, ένα νοσηλεύεται ακόμη με συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus»
Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Περιστατικά παρβοϊού έχουν εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Γαλλία. η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Νορβηγία, από τα τέλη 2023, με αύξηση των περιστατικών το 2024 αλλά και λοίμωξη σε έγκυες (αποτελούν ευάλωτη ομάδα), νεογνά και παιδιά αλλά και σε δότες αίματος/πλάσματος και ενήλικες.
«Τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία, ενώ όπως – τονίζεται – συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε 4 έως 10 χρόνια.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30-40%. Λοιμώξεις με τον Παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αποβολές (λοίμωξη στην αρχή της εγκυμοσύνης) και σε σοβαρές εμβρυικές βλάβες (εμβρυϊκός ύδρωπας), σε λοίμωξη στο τέλος της κύησης.
Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ).
Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.
Με βάση τα ανωτέρω είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα τον μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων ειδικά σε περιπτώσεις σειρών για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες και τα μικρά παιδιά.
Ειδικότερα συνιστάται από τον ΕΟΔΥ οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του Παρβοϊού Β19».