Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ένα 12χρονο κορίτσι πέθανε και τουλάχιστον 21 παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά από ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης από E. Coli, κοντά στην πόλη Saint-Quentin, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.
Το πρώτο κρούσμα της λοίμωξης εμφανίστηκε στις 12 Ιουνίου, ενώ τις επόμενες ημέρες παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 ετών άρχισαν να διακομίζονται σταδιακά στο νοσοκομείο, παρουσιάζοντας έντονα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως αιμορραγική διάρροια, πυρετό και εμετούς.
Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, εννέα ασθενείς -συμπεριλαμβανομένου του κοριτσιού που πέθανε- εμφάνισαν σοβαρό αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή επιπλοκή της λοίμωξης από E. Coli, που μπορεί να προκαλέσει αναιμία, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο
Το μολυσμένο κρέας φαίνεται να είναι ο κύριος ύποπτος σε αυτήν τη σοβαρή υγειονομική κρίση στη Γαλλία. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι σχολικές καφετέριες και το τοπικό πόσιμο νερό δεν εμπλέκονται σε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, στρέφοντας την προσοχή των ερευνών προς τους εμπορικούς προμηθευτές και τους λιανοπωλητές κρέατος της ευρύτερης περιοχής.
Μετά από τις καταγγελίες για μόλυνση από E. Coli που είδαν το φως της δημοσιότητας, πολλά κρεοπωλεία στη βόρεια Γαλλία αναγκάστηκαν να κλείσουν, με τις γαλλικές αρχές να συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το βακτηριακό στέλεχος που εμπλέκεται σε κάθε περιστατικό λοίμωξης.
«Παρά τους εντατικούς ελέγχους, δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει την ακριβή πηγή της μόλυνσης, καθώς οι οικογένειες έχουν προμηθευτεί τα τρόφιμά τους από διαφορετικά καταστήματα», δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών, προειδοποιώντας τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής στο σπίτι.
Ο Γάλλος Υπουργός Υγείας, Δρ. Yannick Neuder, κάλεσε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους ερευνητές και το δικαστικό σύστημα να υποστηρίξουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι είναι το βακτήριο E. coli
Το βακτήριο E. coli (Escherichia coli) είναι ένα κοινό μικρόβιο που συναντάται φυσιολογικά στο έντερο ανθρώπων και ζώων.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ενώ οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι ακίνδυνοι και μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή, να παράγουμε βιταμίνες και μας προστατεύουν από επιβλαβή μικρόβια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο η λοίμωξη από E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως σοβαρή αιμορραγική διάρροια, πνευμονία και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), το οποίο εμφανίζεται όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται και σχηματίζουν θρόμβους που μπορούν να βλάψουν τα όργανα.
Τρόπο μετάδοσης και συμπτώματα
Η λοίμωξη από E. coli μπορεί να μεταδοθεί μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ποτών, όπως ωμά ή κακώς μαγειρεμένα κρέατα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ακαθάριστα φρούτα και λαχανικά και μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα.
Τα συμπτώματα της λοίμωξη από E. coli μπορεί να εμφανιστούν εντός 10 ημερών από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και περιλαμβάνουν αιματηρή διάρροια, πυρετό, έμετο και πόνο στο στομάχι, κράμπες ή φούσκωμα.
Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης
Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC, η σωστή υγιεινή και οι υγιεινές συνήθειες προετοιμασίας των τροφίμων είναι οι κύριοι τρόποι για την αποφυγή της μόλυνσης. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν:
• Καλό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά την επαφή με τρόφιμα ή ζώα.
• Ψήσιμο του κρέατος σε κατάλληλες θερμοκρασίες.
• Καλή υγιεινή κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα τροφίμων.
• Κατανάλωση ασφαλών, καθαρών πηγών νερού.