Ο απώτερος στόχος του EIOS είναι η μηδενική επίπτωση από απειλές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Τριήμερη εκπαίδευση στη χρήση του συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) EIOS (Epidemic Intelligence from Open Sources Initiative) για την άντληση επιδημιολογικών δεδομένων από ανοικτές πηγές πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ από εκπαιδευτές του ΠΟΥ και του ECDC, από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2024.
Στελέχη του ΕΟΔΥ, μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση του συστήματος EIOS για τον έγκαιρο εντοπισμό, αναφορά, επαλήθευση, διάδοση και ανάλυση ενός ευρέος φάσματος πληροφοριών, που μπορεί να συνιστούν έκτακτη ανάγκη υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η πρωτοβουλία EIOS έχει φέρει κοντά μια ευρεία γκάμα φορέων δημόσιας υγείας από όλο τον κόσμο. Προωθεί το ενιαίο μοντέλο διαχείρισης κινδύνων («all hazards approach») και την Ενιαία Υγεία («One Health») συνενώνοντας νέες και υφιστάμενες πρωτοβουλίες, δίκτυα και συστήματα με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής πληροφόρησης και, κατά συνέπεια, την έγκαιρη ανίχνευση, επαλήθευση, αξιολόγηση και επικοινωνία σχετικά με απειλές κατά της δημόσιας υγείας, κάνοντας χρήση ανοικτών πηγών. Ο απώτερος στόχος του EIOS είναι, όπως χαρακτηριστικά διατυπώνεται, «η μηδενική επίπτωση από απειλές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία». Η διαχείριση του συστήματος γίνεται από πολλούς φορείς, την πρωτοκαθεδρία όμως έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ, Καθ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος άλλωστε είχε και την πρωτοβουλία της εισαγωγής του EIOS στα εργαλεία επιδημιολογικής επιτήρησης του Οργανισμού, παρευρέθηκε στην εναρκτήρια συνάντηση και χαιρέτησε την πρωτοβουλία EIOS ως ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο επιτήρησης και ανίχνευσης συμβάντων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
«H ενσωμάτωση και προαγωγή νέων τεχνολογιών και εργαλείων, ειδικά όταν προκύπτουν από διεθνή συνεργασία και ενισχύουν τη συνοχή ενάντια σε κοινές απειλές δημόσιας υγείας, πρέπει να αναδεικνύεται ως κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα της δημόσιας υγείας. Οι καινοτομίες και οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν σημαντική ευκαιρία για εντυπωσιακή πρόοδο στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Με τη διαθεσιμότητα περισσότερων εργαλείων, τελικά, είμαστε σε θέση να σώσουμε περισσότερες ζωές» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Περισσότερα για το EIOS (EN): The Epidemic Intelligence from Open Sources Initiative (who.int)
Πηγή: ΕΟΔΥ