Θα επιβάλλω σύντομα δασμούς στα εισαγόμενα φάρμακα, λέει ο Τραμπ
Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στις αγορές από την πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνονται πλέον και στις ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα φάρμακα στις ΗΠΑ.
«Θα βάλω δασμούς στα εισαγόμενα φάρμακα. Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να επιβάλω έναν δασμό», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο πλευρό του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπούκελε διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα το πράξει στο «όχι τόσο μακρινό μέλλον»…
«Οκέι… δεν φτιάχνουμε τα δικά μας φάρμακα, τα δικά μας φαρμακευτικά προϊόντα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται στην Ιρλανδία, σε πολλά άλλα μέρη όπως η Κίνα. Και το μόνο που έχω να κάνω είναι να επιβάλω έναν δασμό. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο γρήγορα θα μετακομίσουν εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στο μάτι του κυκλώνα AstraZeneca και GSK
Οι δηλώσεις Τραμπ αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και να δοκιμάσουν τις σχέσεις του Λευκού Οίκου ακόμα και με τους παραδοσιακούς συμμάχους του όπως η Μεγάλη Βρετανία που αποτελεί έναν από τους βασικότερους εξαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγαγε τον περασμένο χρόνο φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα αξίας περίπου 7,2 δισεκατομμυρίων λιρών, σε σύγκριση με περίπου 4,5 δισεκατομμύρια λίρες που εισήχθησαν από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απειλή νέων δασμών κινδυνεύει να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Βρετανίας. Η AstraZeneca πραγματοποιεί περίπου το 42% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ η GSK πραγματοποιεί περίπου το 52%.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca αναφερόμενος στην πολιτική δασμών που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα φάρμακα «θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους δασμούς, διότι στο τέλος αυτό απλώς βλάπτει τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και περιορίζει την ισότητα στην υγεία».
Η εξάρτηση από τα γενόσημα της Ινδίας
Συνολικά οι ΗΠΑ εισάγουν φαρμακευτικά προϊόντα αξίας περίπου 213 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο και εξαρτώνται και από χώρες όπως η Ινδία για την προμήθεια «γενόσημων» φαρμάκων χαμηλού κόστους.
Συγκεκριμένα, τα γενόσημα – φάρμακα μαζικής παραγωγής που δεν φέρουν πατέντα – αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% όλων των συνταγών των ΗΠΑ, ενώ η Ινδία προμηθεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των γενόσημων φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι η παραγωγή αυτών των φαρμάκων στις ΗΠΑ θα είναι ακριβότερη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αύξησης των τιμών για τους ασθενείς.
Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει πάντως η διοίκηση Τραμπ η οποία υποστηρίζει ότι οι νέοι δασμοί θα κάνουν τις φαρμακοβιομηχανίες «να επιστρέψουν βιαστικά στις ΗΠΑ, επειδή η χώρα του είναι μια μεγάλη αγορά».
Στο στόχαστρο η Ιρλανδία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει ιδιαίτερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν σε χώρες με χαμηλή φορολογία, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εμπορίου του κ. Τραμπ, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε: «Ο κ. Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με την Ιρλανδία: «Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ένα σωρό από αυτές τις φορολογικές απάτες. Η Ιρλανδία είναι η αγαπημένη μου».
Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Ιρλανδίας απέρριψε γρήγορα τον χαρακτηρισμό: «Δεν έχουμε απολύτως καμία φορολογική απάτη σε αυτή τη χώρα».
Κομισιόν: Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές συνομιλίες, θα τεθούν σε εφαρμογή τα αντίμετρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Τραμπ για τους δασμούς στα εισαγόμενα φάρμακα και οι ευθείες απειλές για την Ιρλανδία έγιναν την ώρα που ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς έφτανε στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση
Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι η στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να εξεύρει μια διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ, «ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον για να έχει συναντήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους του προκειμένου να διερευνήσει το έδαφος για μια διαπραγματευτική λύση».
Όπως τόνισε η Επιτροπή «αν οι συνομιλίες δεν αποδειχθούν ικανοποιητικές, θα τεθούν σε εφαρμογή τα αντίμετρα της ΕΕ» και επεσήμανε παράλληλα πως συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα της ΕΕ.
Ο «ελιγμός» της Novartis
Στο κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ να εγκατασταθούν οι μεγάλες φαρμακευτικές στις ΗΠΑ έσπευσε να ανταποκριθεί η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη (10/04/2025), επένδυση ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος πενταετίας. Ο ελβετικός κολοσσός θα κατασκευάσει έξι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και ένα νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο Σαν Ντιέγκο.