Η παροχή ισχύει και για τους συγγενείς των θυμάτων.
«Υπάρχει δίκτυο σε όλη την χώρα για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ράνιας Θρασκιά.
Ο υφυπουργός, είπε πως «η χώρα διαθέτει παροχή δωρεάν βοήθειας για όσους ζητήσουν μια εξειδικευμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτική ή ψυχοφαρμακευτική βοήθεια» μέσα από ένα δίκτυο που αποτελείται από «64 ψυχιατρικά τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία, όπου υπάρχουν εκπαιδευμένοι ψυχίατροι και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, από 51 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, από 39 Κινητές Μονάδες του δημοσίου και φορείς μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού δικαίου μονάδες, καθώς από και 122 Κέντρα Ημέρας Μη Κερδοσκοπικού Ιδιωτικού τομέα»
Ο κ. Βαρτζόπουλος επισήμανε πως «η αντιμετώπιση της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής, περιλαμβάνεται στην βασική εκπαίδευση κάθε ψυχιάτρου και κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας που ασκεί ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα εκ του νόμου».
Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι από το βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας μέχρι και την επόμενη ημέρα, άμεση ήταν η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και φροντίδα των πολυτραυματιών στους χειρουργικούς θαλάμους και στην ΜΕΘ από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Λαρίσης όπου υποστήριξε συνολικά 65 άτομα (τραυματίες και μέλη οικογενειών), ενώ υπήρξε και φροντίδα προς το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου και στους διασώστες. Κατά τις 36 πρώτες ώρες του δυστυχήματος έγιναν συνολικά 400 υποστηρικτικές και θεραπευτικές επαφές Σε δεύτερη φάση, από τις 2 έως και τις 5 Μαρτίου 2023, η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Λάρισας χωρίστηκε σε δύο θεραπευτικές ομάδας, μια στο ΓΝ Λάρισας και μια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Στο ΓΝ Λάρισας όπου είχαν μεταφερθεί οι σωροί των θυμάτων, εκεί υπήρξε επί 24ωρού βάση παρουσία ψυχιάτρων και επαγγελματιών ψυχιατρικής υγείας κυρίως για την υποστήριξη των μελών των οικογενειών που προσερχόντουσαν. Συνολικά καταγράφηκαν 600 τέτοιες επαφές.
Η δεύτερη ομάδα, πρόσφερε υπηρεσίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου μεταξύ άλλων προσέφερε υπηρεσίες και σε 16 πολυτραυματίες οι οποίοι χρειάστηκαν ψυχοθεραπευτικής και ψυχοφαραμακευτικής υποστήριξης, σε συγγενείς, αλλά και σε θεράποντες ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάστηκε υποστήριξη.
Κατά την επόμενη τρίτη φάση διαχείρισης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συντονισμός από τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Λάρισας με όλα τα Γενικά Νοσοκομεία και Κλινικές του ΕΣΥ της χώρας , που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοια προγράμματα μετατραυματικής φροντίδας.
Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο, ώστε να είναι κοντά στους τόπους διαμονής των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων. Καταρτίσθηκε και μια λίστα για το που βρίσκεται η κάθε τέτοια μονάδα και τους δόθηκε, ενώ αναρτήθηκε και στα ΜΜΕ για το γενικό κοινό που θα ήθελε μια τέτοια υποστήριξη. Επίσης, από την 1η Μαρτίου 2023, λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή «Ψυχικής Υποστήριξης 10306», τα στελέχη της κάλεσαν όλους του επιβαίνοντες και του οικείους τους και τους ενημέρωσαν για την ψυχολογική υποστήριξη που μπορεί να είχαν. Μετά από αυτή την ενημέρωση, εντάχθηκαν σε εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία 34 άτομα, εκ των οποίων οκτώ συγγενείς θυμάτων όπου δύο συνεχίζουν αυτή την υποστήριξη και σήμερα. Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, είχαν παραπεμφθεί επτά συγγενείς σε δια ζώσης υποστήριξη. Σε δεύτερη φάση, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λαρίσης δέχθηκε 11 σχετικές αιτήσεις εκ των οποίων τελικά οι εννέα έγιναν ωφελούμενοι. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου δέχθηκε τρείς αιτήσεις όπου εξελίχθηκαν σε ωφελούμενους. Η Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ με έδρα το ΑΧΕΠΑ παρείχε υπηρεσίες ολοκληρωμένους φύσεως σε 41 ωφελούμενους εκ των οποίων σήμερα δεν συνεχίζει ουδείς εξ αυτών. Επίσης, είπε ο κ. Βαρτζόπουλος, υπήρχαν και παροχές δωρεάν υπηρεσιών σε δεύτερο χρόνο από δομές ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ράνια Θρασκιά από την πλευρά της ζήτησε την διασφάλιση της δωρεάν, απρόσκοπτης και εξ ατομικευμένης στήριξης της εύθραυστης ψυχικής υγείας των επιζώντων, αλλά και των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Στην πράξη, είπε η βουλευτής, η πραγματικότητα απέχει από αυτή που παρουσιάζεται από το Υπουργείο. Ειδικότερα ανέφερε ότι «στο πόρισμα του ΕΟΔΑΑΣΑΜ έχει καταγραφεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν υποστήριξε επαρκώς τις ψυχολογικές ανάγκες των επιζώντων. Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης των αρχικών συνεπειών της διαταραχής μετατραυματικού στρες, ειδικά για όλους όσους δεν είχαν την δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης σε σχετική υποστήριξη. Σημειώνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα με σοβαρό επίπεδο διαταραχής μετατραυματικού στρες. Πάνω από το 25% που συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο και τουλάχιστον 40 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην τραγωδία, δήλωσαν ότι ουδέποτε τους προτάθηκε ψυχολογική υποστήριξη». Η βουλευτής ανάγνωσε μαρτυρίες τραυματιών και γονέων θυμάτων που ζητούν ψυχιατρική βοήθεια ακόμα και σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ