Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έλαβε την άνευ προηγουμένου απόφαση να παρέχει δωρεάν φάρμακα και αντιβιοτικά για τη θεραπεία οξέων ιογενών λοιμώξεων για όλα τα παιδιά έως επτά ετών.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα και εάν ο γιατρός και οι γονείς αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μια πιο ακριβή εναλλακτική λύση, θα πληρώσουν τη διαφορά τιμής του φαρμάκου.
Δύο μήνες πριν ληφθεί η σημαντική αυτή πολιτική απόφαση, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δημοσίευσαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που δείχνει ότι οι βουλγαρικές οικογένειες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 280 ευρώ ετησίως για φάρμακα ανά παιδί.
Το 2024, οι γονείς στη Βουλγαρία επιβαρύνθηκαν με άμεσο κόστος άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη θεραπεία των παιδιών τους. Από το ποσό αυτό, περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για αντιβιοτικά.
Τα παιδιά από οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά φαρμάκων για ιογενείς και άλλες λοιμώξεις καταλήγουν πολύ συχνά στο νοσοκομείο. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο για το κράτος εάν τουλάχιστον ορισμένα από τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί παρέχονται χωρίς κόστος.
Οι βουλγαρικές αρχές είχαν δεχθεί τα τελευταία χρόνια έντονες πιέσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για την υγεία των παιδιών, οι οποίες διεκδικούσαν από το κράτος να καλύπτει την αγορά αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών και φαρμάκων για οξείες ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά, με στόχο την μείωση των νοσηλειών και την προστασία της παιδικής υγείας. Η κρατική επένδυση σε δωρεάν φάρμακα για τα παιδιά, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει τις νοσηλείες παιδιών κατά τουλάχιστον 10-20%.
1 στα 3 παιδιά στη Βουλγαρία κινδυνεύει από φτώχεια και αποκλεισμό
Η Βουλγαρία συνεχίζει να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δείκτες όπως ο αριθμός των θνησιγενών γεννήσεων, η παιδική και νεογνική θνησιμότητα και η νοσηλεία παιδιών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, 1 στα 4 παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας και 1 στα 3 παιδιά βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.Ο κίνδυνος θανάτου για κάθε παιδί στη Βουλγαρία κάτω των 5 ετών είναι 70% υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι υψηλές τιμές των φαρμάκων είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα παιδιά στη Βουλγαρία δεν λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τις οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η έλλειψη πόρων για την κάλυψη των απαραίτητων φαρμάκων οδηγεί σε επιπλοκές και χρόνιες ασθένειες.
Σημαντικό πρόβλημα για τα παιδιά κάτω των 3 ετών είναι το υψηλό ποσοστό πνευμονικών παθήσεων, με κυριότερες την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται από κακές συνθήκες διαβίωσης και συχνά μετατρέπονται σε χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν δυσμενώς την μελλοντική εξέλιξη της υγείας τους.
Αναγκαίοι οι δωρεάν εμβολιασμοί κατά της γρίπης
Ενώσεις ιατρών στη Βουλγαρία υποδέχθηκαν θετικά την απόφαση του κράτους για δωρεάν παροχή φαρμάκων στα παιδιά, ωστόσο τονίζουν ότι εξίσου αναγκαίο το κράτος να καλύπτει και τους παιδικούς εμβολιασμούς κατά της γρίπης.
«Το σύστημα υγείας σίγουρα θα εξοικονομούσε πολλά χρήματα από τη νοσοκομειακή περίθαλψη για επιπλοκές της γρίπης εάν γινόταν μαζικός εμβολιασμός παιδιών», λέει ο Δρ Alexander Atanasov, παιδίατρος και επικεφαλής της προσπάθειας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κάλυψης με δωρεάν εμβόλια.
Όπως τονίζουν οι παιδίατροι, η εποχική γρίπη είναι μια επιθετική ιογενής λοίμωξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη για μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Η Βουλγαρία ωστόσο παρέχει δωρεάν εμβόλια γρίπης μόνο για ασθενείς άνω των 65 ετών.