Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η αντιπαράθεση θύμισε μάλιστα παλαιότερες εποχές όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί ξανά τις επόμενες ημέρες, λόγω των συνεχιζόμενων κλυδωνισμών και αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Χαριλάου Τρικούπη για ανευθυνότητα και λαϊκισμό και ότι σπεύδει να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τα λεφτόδεντρα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να περνά στην αντεπίθεση για την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημά του και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρουλάκης: Τόση άγνοια ο Μητσοτάκης;
«Είστε η χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού! Δυστυχώς για εσάς –ευτυχώς για τον ίδιο- σας έχει πάρει πια χαμπάρι ο ελληνικός λαός» ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η ρύθμιση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα φέρει πρόωρη συνταξιοδότηση 7.500 ιατρών σε μια περίοδο που το ΕΣΥ έχει ανάγκη προσλήψεων.
«Δεν βρέθηκε ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού να τον προστατεύσει και να του πει ότι χρειάζεται 12 συνεχή έτη ασφάλισης με βαρέα για να βγει ένας ιατρός σε σύνταξη στα 62 έτη; Τόση άγνοια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Μας είπατε ότι για τα βαρέα θέλει 12 χρόνια συνεχούς ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Δεν ξέρετε όμως ότι μπορούν να τα εξαγοράσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη;» ανταπάντησε ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει « την επόμενη ημέρα θα πληρώσουν 4.000 ευρώ και θα τα εξαγοράσουν. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα το έχουν σήμερα 7.500 ιατροί που έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη. Άρα επιμένετε και μας λέτε ότι την ώρα που αντιμετωπίζουμε ελλείψεις και δίνουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε υγειονομικό προσωπικό πρέπει να οδηγήσουμε στην έξοδο 7.500 γιατρούς».
Οι σχέσεις με τους εκδότες
Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε την κριτική του προς τον κ. Ανδρουλάκη ένα βήμα παραπάνω κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για εκλεκτικές σχέσεις με εκδότες και επιχειρηματίες… «Παρουσιάσατε ένα δημοσίευμα των “Νέων” του 2020, ως δέσμευση της κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Προφανώς εννοείτε κύριε πρόεδρε, ότι αν σας αξιώσει ο ελληνικός λαός να γίνετε πρωθυπουργός, το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως θα είναι τα ΝΕΑ. Δικαίωμα σας…Ο καθένας επιλέγει εκδότες, επιχειρηματίες και φίλους…δεν είναι κακό να το δείχνετε στη Βουλή με τόσο καθαρό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Οι ενστάσεις για τον προσωπικό γιατρό
Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ενισχύει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού εξέφρασε ενστάσεις λέγοντας ότι ο τρόπος που εισάγεται διαταράσσει την σχέση εμπιστοσύνης υγειονομικού προσωπικού και ασθενών. «Άλλο η εκπαίδευση και άλλο η κλινική πρακτική. Στην ΕΕ ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού απαιτεί περίοδο εξειδίκευσης από 3 έως 5 έτη. Δεν τα γνωρίζετε; Μας επιστρέφετε στην εποχή του ΕΣΥ που οι αγροτικοί ιατροί ήταν οι μόνοι ιατροί της περιφέρειας. Υπονομεύετε την εμπιστοσύνη ασθενών και ιατρών. Σε λίγο θα μας πείτε να καταργήσουμε την ειδικότητα για να μας πείτε ότι δεν νομοθετείτε κάτι παράλογο. Θα κληθεί ξανά ο ο πολίτης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη…
Οι πρωτοβουλίες σας θα οδηγήσουν σε επιδείνωση των ποιοτικών δεικτών και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει «Εμείς προτείνουμε άλλο μοντέλο για παροχή ολοκληρωμένης δέσμης υπηρεσιών. Ο θεσμός προσωπικού ιατρού παρέχεται μόνο σε όσους δεν έχουν άλλη δυνατότητα. Είναι ταυτόσημος με την έννοια της εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό και εμπιστοσύνη του ιατρού στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Τίποτα δεν εξασφαλίζεται όπως νομοθετείτε».
Μάντζος: Θέλετε να τους βαλσαμώσουμε;
Επίθεση στην κυβέρνηση για την άρνησή της να εντάξει τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
«Έχετε μπλέξει τη Βουλή με τον εθνικό κήπο και νομίζετε ότι με το ΠΑΣΟΚ θα κάνετε περίπατο. Αυτό δεν θα συμβεί όμως», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι για να φύγει κανείς, με βαρέα και ανθυγιεινά, χρειάζεται 3.600 ένσημα, χρειάζεται 12 χρόνια σε βαρέα και ανθυγιεινά. Συγγνώμη, θέλετε να τους βαλσαμώσουμε κιόλας; Να μην παίρνουμε νέους, να τους βαλσαμώσουμε και εν τέλει εσείς να έχετε τη χαρά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί», σχολίασε δηκτικά ο Δημήτρης Μάντζος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είναι δίκαιη και κοινωνικά αναγκαία.
«Έχετε κάνει σημαία τα βαρέα και ανθυγιεινά», του απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές λάθος. Διότι αν εσείς γινόσασταν κυβέρνηση, δεν θα μπορούσατε να το ψηφίσετε. Και ο μόνος λόγος που το φέρνετε εδώ ως σημαία, είναι για να κοροϊδέψετε τους εργαζομένους στο ΕΣΥ».
Αγαπηδάκη: Πώς μπορείτε να διαφωνείτε με την πρόληψη;
Σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για την στάση του έναντι του νομοσχεδίου έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως σημείωσε με έμφαση το νομοσχέδιο, είναι τμήμα του νέου ΕΣΥ που δημιουργεί η κυβέρνηση, το οποίο έχει βασικούς πυλώνες τη δωρεάν πρόληψη και τη δωρεάν πρόσβαση. Αναφερόμενη ιδίως στα προγράμματα πρόληψης, η κ. Αγαπηδάκη αναρωτήθηκε πως μπορεί να μην συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά η μικρομεσαία οικογένεια, με δύο και τρία παιδιά, που δεν πάει στο γιατρό γιατί φοβάται το κόστος.
«Μπήκα στο χώρο της πολιτικής με την ακλόνητη πεποίθηση ότι με την πρόληψη, με τις δωρεάν εξετάσεις σώζονται ζωές. Μπήκα για να πολεμήσω τις ανισότητες στην υγεία και να βελτιώσω την πρόσβαση των φτωχότερων συμπολιτών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός,
Απαντώντας σε όσα είχε υποστηρίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι “το νομοσχέδιο έρχεται επειδή η κυβέρνηση συμφώνησε σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους στο πλαίσιο του ΤΑΑ”, η κ. Αγαπηδάκη απάντησε ότι η δέσμευση της χώρας δεν είναι για τον προσωπικό γιατρό. «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει δομή με εγγεγραμμένο πληθυσμό. Είναι υποχρέωση από το πρώτο μνημόνιο. Δεν ντρέπεται κανένας εδώ μέσα που από το 2010 μέχρι σήμερα, το καταφέραμε μόλις το 2022; Είναι δυνατόν; Και έρχεστε να μας πείτε ότι φταίμε κιόλας για τον προσωπικό γιατρό; Αυτή είναι η δέσμευση της χώρας. Εγγεγραμμένος πληθυσμός σημαίνει ότι μια δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης και οφείλει να κάνει πρόληψη, να κάνει προαγωγή υγείας, να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές από πράγματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Το καταφέρατε αυτό; Όχι. Μήπως το είχαμε καταφέρει πριν το 2010; Όχι”, είπε ο η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε ότι μετά την αποτυχία του οικογενειακού γιατρού, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και πέτυχε, επί υπουργίας Πλεύρη, 5,5 εκατομμύρια πολίτες να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, και τώρα θα εγγραφούν ακόμη περισσότεροι».