¨Ένα στρατηγικό έργο που υλοποιείται με τη συνεργασία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην καταγραφή και παρακολούθηση των νεοπλασματικών νοσημάτων το οποίο το περιμέναμε καιρό στη χώρα μας, ήταν πάγια απαίτηση της Ιατρικής Κοινότητας και των Ασθενών, και θα δημιουργήσει την πηγή γνώσης, καταγραφής των αναγκών αλλά και βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών.
Την έναρξη του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, έργο το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά στην προσπάθεια Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Εκσυγχρονισμού της χώρας, στο χώρο της Υγείας, είχε παρουσίασει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο 9ο Ετήσιο Συνέδριo της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου έγινε εξασφαλίζοντας προηγμένες ψηφιακές λύσεις και διαλειτουργικότητα με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα υγείας και θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση του έργου έχουν η ΕΟΠΕ, η Αιματολογική Εταιρεία και η ΕΛΛΟΚ.
Το Μητρώο απευθύνεται σε ιατρούς, ερευνητές, ασθενείς και φορείς χάραξης πολιτικής και στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και αξιόπιστης βάσης δεδομένων που θα διευκολύνει τη διάγνωση, τη θεραπεία και την έρευνα.
Το Εθνικό Μητρώο επιτρέπει την ολιστική παρακολούθηση της πορείας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, συμβάλλοντας στην:
- Βελτίωση της φροντίδας των ασθενών μέσω της κεντρικής καταγραφής των δεδομένων.
- Αποτελεσματικότερη θεραπευτική αγωγή.
- Υποστήριξη των ασθενών μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της νόσου τους.
- Αξιοποίηση των δεδομένων για επιστημονική έρευνα και χάραξη πολιτικών υγείας.
Προτεραιότητα η ασφάλεια των δεδομένων
Επιπλέον, το Εθνικό Μητρώο διασφαλίζει:
- Αυξημένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.
- Προσαρμογή στις απαιτήσεις καταγραφής όλων των νεοπλασματικών νοσημάτων.
- Την δυνατότητα ελέγχου εγκυρότητας δεδομένων και της διασφάλισης της ποιότητας των δεδομένων.
- Τη δυνατότητα Διόρθωσης και Αναδρομικής Συμπλήρωσης.
- Συμμόρφωση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και διαλειτουργικότητα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τον Καρκίνο (ECIS).
- Διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, των εργαστηρίων και των δημόσιων αρχών υγείας για την ολοκληρωμένη καταγραφή των δεδομένων.
Η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα υγείας, παρέχοντας στους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα τα εργαλεία που χρειάζονται για πιο στοχευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των νεοπλασιών.