Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Τα νανοπλαστικά σωματίδια που εναποτίθενται στο σώμα φαίνεται ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών αποκαλύπτει μια νέα έρευνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.
Τα νανοπλαστικά, μαζί με τα μικροπλαστικά, όπως έχει προκύψει μέσα από πολυάριθμες μελέτες, είναι ο πιο ανησυχητικός τύπος πλαστικής ρύπανσης για την ανθρώπινη υγεία. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, αόρατα με γυμνό μάτι, προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού και έχουν διεισδύσει σε διάφορα οικοσυστήματα.
Τα νανοπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω της διατροφής, της αναπνοής και της κατανάλωσης προϊόντων που περιέχονται σε πλαστικές συσκευασίες, ρουχισμό, κ.ά.Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, το εμφιαλωμένο νερό περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα νανοπλαστικών, τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νανοπλαστικά εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε μεγάλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, διακόπτοντας πιθανώς τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντικά φλόγας, PFAS και βαρέα μέταλλα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, μια διεθνής ερευνητική ομάδα διερεύνησε με ποιον τρόπο τα νανοπλαστικά σωματίδια που εναποτίθενται στο σώμα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.
Προκειμένου να διερευνηθεί εάν και πώς αλληλεπιδρούν τα νανοπλαστικά σωματίδια που εναποτίθενται στο σώμα με τα αντιβιοτικά, οι ερευνητές συνέδεσαν ορισμένα γνωστά νανοπλαστικά σωματίδια, όπως το πολυαιθυλένιο, το πολυπροπυλένιο, το πολυστυρένιο και το νάιλον, με ένα ευρέως φάσματος αντιβιοτικό, τηντετρακυκλίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών βακτηριακών λοιμώξεων. Τα νανοπλαστικά αυτά είναι μικρότερα από 0,001 χιλιοστά και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον λόγω του μικρού τους μεγέθους.
Χρησιμοποιώντας πολύπλοκα μοντέλα υπολογιστή, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να αποδείξει ότι τα νανοπλαστικά σωματίδια μπορούν να δεσμεύσουν την τετρακυκλίνη και έτσι να βλάψουν την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού.
“Η σύνδεση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή με το νάιλον. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό εύρημα καθώς γνωρίζουμε ότι το νάιλον απελευθερώνεται από τα υφάσματα και εισέρχεται στο σώμα μέσω της αναπνοής”, εξηγεί ο Dr Lukas Kenner, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Κίνδυνος ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα πλαστικά σωματίδια όχι μόνο βλάπτουν την επίδραση των αντιβιοτικών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δέσμευση της τετρακυκλίνης σε νανοπλαστικά σωματίδια μπορεί να μειώσει τη βιολογική δραστηριότητα του αντιβιοτικού. Ταυτόχρονα, η δέσμευση με νανοπλαστικά θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά του αντιβιοτικού σε ανεπιθύμητες θέσεις στο σώμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη στοχευμένη του δράση και πιθανώς να προκαλέσει άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Πρόκειται για ένα ακόμη ανησυχητικό εύρημα διότι η τοπική συγκέντρωση αντιβιοτικών στην επιφάνεια των νανοπλαστικών σωματιδίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Πλαστικά όπως το νάιλον 6,6, αλλά και το πολυστυρένιο, που δεσμεύονται πιο ισχυρά με την τετρακυκλίνη, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αντίστασης. Σε μια εποχή που η αντίσταση στα αντιβιοτικά γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως, τέτοιες αλληλεπιδράσεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» τονίζει ο Dr Kenner.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, μελλοντική έρευνα της ομάδας τους θα εξετάσει την επίδραση των νανοπλαστικών και σε άλλα φάρμακα, καθώς όπως προκύπτει από την μελέτη τους, η έκθεση σε νανοπλαστικά δεν αποτελεί μόνο άμεσο κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει έμμεσα και τη θεραπεία ασθενειών.
Πηγή: Scientific Reports