Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 30 έως 35 ετών υποφέρουν ήδη από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες περιμένουν δεκαετίες ολόκληρες πριν αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, αποκαλύπτει νέα έρευνα του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου UVA Health, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Η έρευνα ρίχνει σημαντικό φως στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή τη μεταβατική χρονική περίοδο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση και αμφισβητεί την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα στην ηλικία των 50 ετών.
Η περιεμμηνόπαυση στις γυναίκες είναι η χρονική περίοδος που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους της κλιμακτηρίου και πριν την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής φάσης, η οποία συνήθως διαρκεί από 2 έως 5 χρόνια, οι γυναίκες βιώνουν μια μεγάλη ποικιλία σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων.
Ενώ τα πρωταρχικά συμπτώματα του πρώιμου σταδίου της περιεμμηνόπαυσης σχετίζονται με την μη κανονικότητα του κύκλου, το μεταγενέστερο στάδιο σχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό φυσιολογικών αλλαγών ως αποτέλεσμα της μείωσης της λειτουργίας των ωοθηκών.
Πολλές γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση υποθέτουν ότι είναι πολύ μικρές για να υποφέρουν από συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, καθώς πιστεύουν ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η λανθασμένη πεποίθηση, οδηγεί πολλές γυναίκες να υποφέρουν μόνες τους και να μην λαμβάνουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα.
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης ήδη από την ηλικία των 30 ετών
Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης και τα ποσοστά επιβεβαιωμένης περιεμμηνόπαυσης, όπως καθορίστηκαν από επαγγελματίες γιατρούς σε ένα συνολικό δείγμα 5.136 γυναικών ηλικίας 30 ετών και άνω. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε διαδικτυακή έρευνα του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου UVA Health και της εφαρμογής Flo Women’s Health .
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, μεταξύ των γυναικών ηλικίας 30 έως 35 ετών, το 55,4% ανέφερε συμπτώματα που πληρούσαν τα κριτήρια για «μέτρια» ή «σοβαρή εμμηνόπαυση» στην ευρέως χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης εμμηνόπαυσης (MRS). Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 64,3% για τις γυναίκες ηλικίας 36 έως 40 ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές δεν αναζητούν θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έως ότου γίνουν 56 ετών και άνω.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα, επικράτησαν πολύ πριν από τα σωματικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις γυναίκες ηλικίας 41-45 ετών και στη συνέχεια έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο στις γυναίκες ηλικίας 56 ετών και άνω.
Σωματικά προβλήματα όπως σεξουαλικά προβλήματα, προβλήματα ουροδόχου κύστης και κολπική ξηρότητα κορυφώθηκαν σε γυναίκες 51 ετών και άνω. Αυτά τα είδη προβλημάτων ήταν τα χαμηλότερα στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 35 ετών.
Μερικά από τα πιο κλασικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις και η εφίδρωση, κορυφώθηκαν στις ηλικίες 51 έως 55 ετών και ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες 30 έως 35 ετών.
«Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και συχνά απορρίπτονται από τους γιατρούς. Αυτή η έρευνα είναι σημαντική προκειμένου να κατανοηθεί πληρέστερα πόσο συχνά είναι αυτά τα συμπτώματα, ο αντίκτυπός τους στις γυναίκες και να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι γιατροί όσο και το ευρύ κοινό. Η γνώση αυτού του τύπου εξέλιξης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους γιατρούς τους, ώστ να ξέρουν τι να περιμένουν καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στο περιεμμηνοπαυσιακό τμήμα της ζωής τους», δήλωσε η Δρ. Jennifer Payne, MD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ειδική ερευνήτρια στην Αναπαραγωγική Ψυχιατρική στο UVA Health και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν στην κάλυψη αυτού που αποκαλούν «ανησυχητικό κενό» στην κατανόησή για την περιεμμηνόπαυση, βελτιώνοντας έτσι τη φροντίδα και την υποστήριξη για τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.
Πηγή: NPJ – Women’s Health