Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από Covid-19, μετά την ανάρρωση τους εξακολουθούν να υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα (σύνδρομο long Covid) που ομοιάζουν πολύ με εκείνα των πασχόντων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή αλλιώς μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME/CFS) είναι μια σοβαρή μακροχρόνια ασθένεια που επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος καιεμφανίζεται συχνά μετά από λοίμωξη.
Πρόκειται για μια σύνθετη και εξουθενωτική νόσος, με συνήθη συμπτώματα την κόπωση, τον μυϊκό πόνο, τον πονοκέφαλο, τη γνωστική εξασθένηση, την φλεγμονή, τις διαταραχές ύπνου και την επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά τη σωματική άσκηση.
Εκτιμάται ότι περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ME/CFS, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα ή θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου στη ρίζα της και η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι πιο συχνό μεταξύ εκείνων που νόσησαν με Covid-19
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γιούτα και το Κέντρο Μελέτης Ατόμων με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης Bateman Horne Center (BHC), στις ΗΠΑ, θέλησε να διερευνήσει τη συχνότητα εμφάνισης και επιπολασμού του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά την νόσηση με Covid-19.
Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) – Researching COVID to Enhance Recovery Initiative (RECOVER). Το RECOVER είναι το εθνικό πρόγραμμα του NIH για την κατανόηση, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του Long COVID.
Στην μελέτη συμμετείχαν 11.785 άτομα που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και 1.439 άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, το 4,5% των ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πληρούσαν τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια για ME/CFS σε ποσοστά σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερα από τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα νέα κρούσματα συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ήταν 15 φορές υψηλότερα από τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυτά παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2, μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
«Η σοβαρότητα της οξείας λοίμωξης τόσο με ιικούς όσο και με μη ιικούς παράγοντες είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αυτό έχει ήδη διαπιστωθεί μετά από μόλυνση με τον ιό Epstein-Barr, τον ιό του Δυτικού Νείλου και το SARS. Επομένως, δεν αποτελεί δυστυχώς έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2, δεδομένου μάλιστα του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που αρρώστησαν με COVID-19» εξηγεί η Δρ. Suzanne D. Vernon, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθύντρια έρευνας στο Bateman Horne Center.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούνποιοι βιολογικοί μηχανισμοί αυξάνουν τις πιθανότητες σε ορισμένους ανθρώπους – και όχι σε κάποιους άλλους – να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά από νόσηση Covid-19. Η προώθηση της γνώσης για τους μηχανισμούς με τους οποίους ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη νέων πιθανών θεραπειών για μια σειρά χρόνιων καταστάσεων που σχετίζονται με τη μόλυνση.
Πηγές: NIH-National Institute of Neurological Disorders and Stroke, Journal of General Internal Medicine