Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας αλλά μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση.Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι η έλλειψη προσοχής και η παρορμητικότητα, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, την εργασία και την αυτοεκτίμηση.
Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συνήθως παρατηρούνται για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία και οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται όταν τα παιδιά είναι από έξι έως δώδεκα ετών. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η παρορμητική συμπεριφορά, η δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου, η δυσκολία στην οργάνωση και ιεράρχηση των πραγμάτων, η δυσκολία συγκέντρωσης, το διαρκές αίσθημα ανησυχίας και νευρικότητας, η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Αν και τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος που πάσχει από ΔΕΠΥ, πολλοί ενήλικες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν επιπλέον ψυχιατρικές διαταραχές όπως διαταραχές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές χρήσης ουσιών ή εξάρτηση, διαταραχές προσωπικότητας.
Το 25% των ενηλίκων υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ αποκαλύπτει νέα μελέτη
Μελέτη σε 1.000 ενήλικες Αμερικανούς από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Wexner και το Κολλεγίου Ιατρικής του Ohio State University Wexner στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι,το 25% των ενηλίκων υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νεότεροι ενήλικες, χάρη στο μεγάλο αριθμό ενημερωτικών βίντεο που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνειδητοποιούν ότι οι καθημερινές δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής που αντιμετωπίζουν θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι αδιάγνωστη ΔΕΠΥ.
Η δυσκολία της διάγνωση της ΔΕΠΥ σε ενήλικες
Το εύρημα που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι ότι μόνο το 13% των ερωτηθέντων στην έρευνα έχουν μοιραστεί τις υποψίες τους αυτές με τον γιατρό τους. Το γεγονός αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της αυτοδιάγνωσης που συχνά οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία.
Η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε ενήλικες, επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
« Το άγχος, η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ μπορεί να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, όμως η λάθος θεραπεία μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί να βοηθήσει αυτό το άτομο να αισθανθεί καλύτερα και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.Υπολογίζεται ότι το 4,4% των ατόμων ηλικίας 18 έως 44 ετών έχουν ΔΕΠΥ και μερικοί άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να μεγαλώσουν », εξηγεί ο ψυχολόγοςDrJustinBarterian, Ph.D., κλινικός επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας του Ohio State University Wexner.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αναγνώριση αυτών των επικαλύψεων είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες και την αποτελεσματική διαχείρισή της.
Ο Dr Barterian ενθαρρύνει όσους υποψιάζονται ότι πάσχουν από ΔΕΠΥ να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό: «Εάν παρακολουθείτε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να πληροίτε τα κριτήρια για τη διαταραχή, θα σας ενθάρρυνα να ζητήσετε αξιολόγηση από ψυχολόγο, ψυχίατρο ή γιατρό με σκοπό να το επιβεβαιώσετε».
H ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Eμφανίζεται συνήθως είτε σε ενήλικες που διαγνώστηκαν ως παιδιά, αλλά τα συμπτώματα συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή, είτε σε ενήλικες που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι είχαν εμφανίσει συμπτώματα σε μικρότερη ηλικία, τα οποία όμως είχαν αγνοηθεί ή είχαν λάβει λάθος διάγνωση.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι μια χρόνια διαταραχή που δυσκολεύει τη ζωή του ατόμου και του περιβάλλοντός του, είναι όμως μια διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση.
Πηγή: The Ohio State University Wexner Medical Center