Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η διατροφική συμπεριφορά και ορισμένες κατηγορίες τροφίμων συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για ακράτεια ούρων και άλλα συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους σε γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης από Φινλανδούς ερευνητές.
Το πυελικό έδαφος παρέχει δομική στήριξη στα όργανα της κοιλιακής και πυελικής χώρας και βοηθά στη ρύθμιση της ενδοκοιλιακής πίεσης για την εξασφάλιση της εγκράτειας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, η φυσική γήρανση, το αναπαραγωγικό ιστορικό και παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε δομική και λειτουργική ανεπάρκεια του πυελικού εδάφους.
Επιπλέον, διάφορες επιλογές του τρόπου ζωής όπως η ποιότητα της διατροφής και η διατροφική συμπεριφορά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στους μηχανισμούς των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Ορισμένα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των σκελετικών μυών. Η έλλειψη αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικώνμπορεί να αποδυναμώσει τους σκελετικούς μύες, συμπεριλαμβανομένων των μυών του πυελικού εδάφους.
Ο ρόλος της διατροφής στις διαταραχές του πυελικού εδάφους
Η διατροφική συμπεριφορά, με την ευρύτερη έννοια, έχει ελάχιστα μελετηθεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για διαταραχές του πυελικού εδάφους. Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä στην Φινλανδία, θέλησε να διερευνήσει τις συσχετίσεις της διαταραγμένης διατροφής με τα συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους.
Η διαταραγμένη διατροφή περιλαμβάνει τηνυπερκατανάλωση τροφής, την περιοριστική διατροφή καθώς και την εναλλαγή μεταξύ των δύο διατροφικών συμπεριφορών. Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους που μελετήθηκαν ήταν η ακράτεια ούρων λόγω στρες, η επιτακτική ακράτεια ούρων, η ακράτεια κοπράνων και οι δυσκολίες δυσκοιλιότητας και αφόδευσης.
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.100 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 47 έως 55 ετών. Η διατροφική συμπεριφορά, η συχνότητα κατανάλωσης φαγητού, οι δημογραφικές, γυναικολογικές και σωματικές μεταβλητές αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχουσες.
Τα κριτήρια αποκλεισμού περιελάμβαναν καταστάσεις ή χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών, υψηλό δείκτη μάζας σώματος και φάρμακα ή συμπτωματικές ασθένειες που επηρεάζουν τις μυϊκές λειτουργίες.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι γυναίκες με διαταραγμένο τρόπο διατροφής είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ακράτειας ούρων από στρες, δυσκοιλιότητα ή δυσκολίες αφόδευσης.
Από τα είδη διατροφής που μελετήθηκαν, η συχνότερη κατανάλωση έτοιμων, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και fast food συσχετίστηκε με συμπτώματα ακράτειας ούρων από στρες, ενώ η κατανάλωση έτοιμων τροφών συσχετίστηκε με ακράτεια. Η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με δυσκοιλιότητα και δυσκολίες αφόδευσης. Συνολικά,όλα τα συμπτώματα των διαταραχών του πυελικού εδάφους ήταν πιο συχνά σε γυναίκες με διαταραγμένο τρόπο διατροφής συγκριτικά με τις γυναίκες με φυσιολογικό τρόπο διατροφής. Αντίθετα, οι γυναίκες με συνολική δίαιτα υψηλότερης ποιότητας είχαν χαμηλότερες πιθανότητες για ακράτεια ούρων από στρες.
«Είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη συσχέτιση του τρόπου διατροφής με τις διαταραχές του πυελικού εδάφους στο γυναικείο πληθυσμό μέσης ηλικίας. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με διαταραγμένο τρόπο διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με υπερκατανάλωση τροφής, περιοριστική διατροφή και εναλλαγή μεταξύ των δύο διατροφικών συμπεριφορών,είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους σε σύγκριση με τις γυναίκες με κανονικό τρόπο διατροφής», εξηγεί η Δρ. Mari Kuutti, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση ότι η διατροφική συμπεριφορά και η κατανάλωση ορισμένων ειδών διατροφής σχετίζονται με αντιληπτές διαταραχές του πυελικού εδάφους. Ως προληπτική δράση, θα πρέπει να αξιολογείται η διατροφική συμπεριφορά των γυναικών με κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων και να παρέχεται καθοδήγηση για υγιεινά πρότυπα διατροφής.
Πηγή: Women’s Health