Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Ecotechnology αποκαλύπτει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες του μολυσμένου αέρα στην ψυχική υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του αέρα αυξάνει το άγχος και την κατάθλιψη λόγω των φλεγμονών που δημιουργούνται στον εγκέφαλο από την συγκέντρωση ρύπων. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε λιγότερο μολυσμένα περιβάλλοντα.
Πως αυξάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση τον κίνδυνο κατάθλιψης
Ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harbin στην Κίνα και του Πανεπιστημίου Cranfield στην Μ. Βρετανία ανέλυσε δεδομένα από περίπου 12.000 συμμετέχοντες στη Διαχρονική Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης της Κίνας, με στόχο να εξετάσουν την επίδραση συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων στην ψυχική υγεία.
Από τα ευρήματα της μελέτης προέκυψε ότι, το διοξείδιο του θείου (SO2) έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στον κίνδυνο κατάθλιψης. Τα λεπτά σωματίδια (PM 2,5 ) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) συνδέθηκαν επίσης με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Όπως διαπιστώθηκε από την μελέτη, οι συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν σύνθετο και σοβαρότερο αντίκτυπο όταν συνδυάζονται, εύρημα που υπογραμμίζει τον σοβαρό κίνδυνο της έκθεσης σε πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους.
«Τα ευρήματά της μελέτης υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση της ποιότητας του αέρα για τη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας. Στρατηγικές για την διαχείριση των ατμοσφαιρικών ρύπων θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών όπως οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι ενήλικες», δήλωσε ο Yuqing Hao, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harbin.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, με εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εκτεθειμένοι σε μη ασφαλή επίπεδα ποιότητας αέρα παγκοσμίως, η μελέτη επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι, πέρα από την πιο προφανή σύνδεσή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αναπνευστικές ασθένειες, εξίσου σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της και στην ψυχική υγεία.
Πηγή: Environmental Science and Ecotechnology