Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η συχνή και χρόνια χρήση κάνναβης σχετίζεται με μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, την προσοχή και την επεξεργασία των συναισθημάτων, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που μελετά την επίδραση της κάνναβης στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οι επιπτώσεις της στη λειτουργία του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με την χρήση τεχνολογίας απεικόνισης εγκεφάλου, θέλησε να διερευνήσει τον αντίκτυπο της  χρήσης κάνναβης σε 1.0001 πρώην και νυν χρήστες κάνναβης, ηλικίας από 22 έως 36 ετών. Στόχος της μελέτης ήταν να «χαρτογραφηθούν» τα νευρικά μονοπάτια που αποτελούν τη βάση της λειτουργίας και της συμπεριφοράς του εγκεφάλου.

Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις από την χρόνια χρήση κάνναβης

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: στους μακροχρόνιους χρήστες (πάνω από 1.000 χρήσεις στη ζωή τους), στους μέτριους χρήστες (10-999 χρήσεις) και στους μη χρήστες (λιγότερες από 10 χρήσεις). Όλοι οι συμμετέχοντες, αφού υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI), κλήθηκαν να απαντήσουν σε επτά γνωστικές εργασίες που κάλυπταν τη μνήμη, την ανταμοιβή, το συναίσθημα, τη γλώσσα και τις κινητικές δεξιότητες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, η χρήση κάνναβης σχετίζεται με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εγκεφαλική λειτουργία, ειδικά κατά τη διάρκεια εργασιών μνήμης. Όπως διαπιστώθηκε, το 63% των χρόνιων χρηστών κάνναβης εμφάνισε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια δοκιμών μνήμης εργασίας.

Μειωμένη λειτουργική μνήμη παρατηρήθηκε επίσης και στους πρόσφατους χρήστες κάνναβης. Η λειτουργική μνήμη περιλαμβάνει τη χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν πρόσφατα, όπως για παράδειγμα  το να ακολουθεί κάποιος οδηγίες και να οπτικοποιεί και να χειρίζεται πληροφορίες, όπως η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος.

Οι περιοχές του εγκεφάλου όπου η δραστηριότητα ήταν μικρότερη από την κανονική περιελάμβαναν τον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, τον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό και την πρόσθια νησίδα, κρίσιμες περιοχές που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, την εστίαση της προσοχής και την επεξεργασία των συναισθημάτων.

«Καθώς η χρήση κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, η μελέτη των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία γίνεται όλο και πιο σημαντική. Με την μελέτη αυτή παρέχουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση των πιθανών κινδύνων από τη χρήση κάνναβης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να κατανοούν πλήρως τις πιθανές συνέπειες. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε εάν η χρήση κάνναβης αλλάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου, πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι επιπτώσεις και ποιος είναι ο αντίκτυπος σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο Δρ. Joshua Gowin, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποχή από τη χρήση κάνναβης πριν κάποιος κάνει μια γνωστική εργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης, αν και οι βαρείς χρήστες μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο προσεκτικοί, επειδή η απότομη διακοπή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει δυσμενώς τη γνωστική τους ικανότητα. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, απαιτούνται περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες, ώστε να προσδιοριστεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αντιστραφεί η γνωστική εξασθένηση που φαίνεται να σχετίζεται με τη χρόνια χρήση κάνναβης.

Πηγή: JAMA Network Open

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο