Καπνιστές και άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι, η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε καπνιστές και διαβητικούς. Ο κίνδυνος αυτός, σύμφωνα με την μελέτη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κακό ύπνο, την ψυχολογική δυσφορία και τον νευρωτισμό που σχετίζονται με τη συχνή χρήση του κινητού.
Ερευνητική ομάδα από το Southern Medical University στην Κίνα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 444.000 συμμετέχοντες από το πρόγραμμα Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εθελοντές ήταν άνω των 40 ετών, δεν έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και όλοι τους παρείχαν στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την χρονική περίοδο 2006 έως 2010. Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τον ρόλο των προτύπων ύπνου, της ψυχολογικής δυσφορίας και του νευρωτισμού.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας δεδομένα από συνδεδεμένα αρχεία νοσοκομείων.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το κινητό για μία ώρα ή περισσότερο την εβδομάδα, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους λιγότερο συχνά, ενώ όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους επί 6 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, πάντα σε σύγκριση με εκείνους που το χρησιμοποιούσαν σπανίως. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων ήταν ακόμη υψηλότερος για τους καπνιστές και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
«Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας στη σύγχρονη κοινωνία, επομένως η διερεύνηση των επιπτώσεών της στην υγεία έχει σημαντική αξία για τη δημόσια υγεία. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, φλεγμονώδεις αντιδράσεις και οξειδωτικό στρες και, ως εκ τούτου, αναμένεται να επηρεάσουν διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, το κατά πόσον η χρήση κινητών τηλεφώνων σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων παραμένει αβέβαιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Yanjun Zhang,καθηγητής Νεφρολογίας στο Southern Medical University στην Κίνα.
Όταν οι ερευνητές διερεύνησαν πώς τα πρότυπα ύπνου, η ψυχολογική δυσφορία και ο νευρωτισμός επηρέασαν αυτά τα αποτελέσματα, ανακάλυψαν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι πιθανοί μηχανισμοί της συσχέτισης μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
“Ο μη ποιοτικός ύπνος και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω των διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού, των ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών και της αυξημένης φλεγμονής. Επιπλέον, η χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία RF-EMF που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες. Ως εκ τούτου, η έκθεση σε ακτινοβολία RF-EMF από τα κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τον διαβήτη μπορεί να έχει συνεργική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο συν-ερευνητής της μελέτης Dr Xianhui Qin.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν έναν μέτρια αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς λόγω της συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου, αυτό δεν θα πρέπει να θέσει σε συναγερμό το ευρύ κοινό. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η μελέτη αναδεικνύει και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για υπεύθυνες συνήθειες στην χρήση των κινητών τηλεφώνων, ως πολύτιμο συστατικό μιας συνολικής προσέγγισης για τη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.
Πηγή: Canadian Journal Of Cardiology